X

Jacinda Ardern scapă de o plângere bizară în justiţie

O judecătoare din Noua Zeelandă a respins pretenţiile unui bărbat că izolarea legată de coronavirus în ţară face din el o persoană deţinută ilegal, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

Într-o hotărâre dată publicităţii joi, judecătoarea Mary Peters a declarat că bărbatul şi familia sa nu au fost supuşi detenţiei şi a respins cazul.

Citeşte şi: Trump SUSPENDĂ eliberarea green card-urilor

Bărbatul, care nu poate fi numit din motive legale, a deschis o acţiune în justiţie împotriva prim-ministrului Jacinda Ardern, directorului general al Sănătăţii Ashley Bloomfield şi controlorului Apărării Civile Sarah Stewart-Black asupra restricţiilor.

O audiere virtuală a avut loc pe 17 aprilie când bărbatul a prezentat cerere de habeas corpus, vizând declararea detenţiei ca ilegală şi eliberarea reclamanţilor.

Cu toate acestea, judecătoarea Peters a decis că bărbatul şi familia sa nu au fost reţinuţi ilegal.

“Dacă greşesc, iar A şi familia sa sunt reţinuţi, detenţia este legală”, se arată în hotărâre.

Citeşte şi: Turcia a intrat în patru zile de carantină

“În opinia mea, libertatea de a face mişcare ori de câte ori ei doresc, de a merge la supermarket ori de câte ori doresc, de a vorbi cu oricine doresc şi a avea acces la internet ori de câte ori doresc este destul de diferită faţă de a fi ‘reţinut în sistem închis'”.

Judecătoarea Peters a decis că procedura habeas corpus nu este potrivită pentru argumentele prezentate de bărbat.

“Argumentele sale nu se îndreaptă spre legalitatea oricărei detenţii, ci spre decizia de a menţine ordinea, care este o chestiune diferită”, a adăugat ea. 

Tags: Ashley Bloomfieldcoronavirushabeas corpusJacinda ArdernMary PetersNoua ZeelandaSarah Stewart-Black
Categorii: Știrile zilei