X

Janet Yellen: O recesiune în SUA nu este ‘inevitabilă’

Secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, a atenţionat duminică asupra faptului că o recesiune în SUA nu este ”inevitabilă”, la câteva zile după o nouă creştere a ratei directoare a dobânzii pentru a contracara inflaţia, decizie ce stârneşte însă temeri asupra unei posibile contracţii economice, relatează AFP, potrivit agerpres

”Nu cred că o recesiune este inevitabilă”, a spus Janet Yellen la postul ABC News, adăugând că se aşteaptă ”ca economia să încetinească” în cadrul unei tranziţii către o ”creştere lentă şi stabilă”.

Citește și :  Washingtonul retrage un apropiat al preşedintelui venezuelean Maduro de pe lista neagră a Trezoreriei

Teama de recesiune se amplifică în SUA după decizia istorică de miercuri a băncii centrale (Fed) de a creşte cu 0,75% rata dobânzii de referinţă.

”Preşedintele (Fed) Powell a declarat că obiectivul său este de a reduce inflaţia menţinând în acelaşi timp o piaţă a muncii puternică. Aceasta cere talent şi şansă, dar cred că este posibil”, mai spus Janet Yellen, care a descris drept ”inacceptabil” actualul nivel al inflaţiei. ”Este prioritatea preşedintelui Biden de a o reduce”, a subliniat ea.

Secretara Trezoreriei a susţinut că războiul din Ucraina ar fi una dintre cauzele creşterilor de preţuri la alimente şi carburanţi.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a asigurat miercuri că instituţia sa nu încearcă să ”inducă o recesiune”, ci să ”readucă inflaţia la 2%” şi să conserve ”o piaţă a muncii solidă”.

Prognoza Fed indică o inflaţie de 5,2% anul acesta, faţă de 4,3% cât era estimarea făcută în martie, şi o creştere economică în SUA de numai 1,7%, în scădere faţă de ultima estimare de 2,8%.

Un fost secretar american al Trezoreriei, Larry Summers, crede la rândul său că ipoteza intrării economiei americane în recesiune până la sfârşitul anului este cea mai probabilă.

Citește și : Al treilea american este dat dispărut după ce a călătorit în Ucraina

 

Janet Yellen speră însă că un asemenea scenariu nu se va concretiza, mizând pe menţinerea unui nivel ridicat al cheltuielilor pentru consum. ”Este clar că majoritatea consumatorilor – chiar şi gospodăriile cu veniturile cele mai mici – dispun în continuare de economii care pot funcţiona ca un tampon şi care le vor permite să continue să cheltuie”, a argumentat secretara Trezoreriei SUA.

Tags: BidenFEDJanet YellenrecesiuneSUA
Categorii: Știrile zilei