Jānis Mažeiks: Referendumul privind aderarea la UE trebuie să reflecte voința cetățenilor

Publicat:

Jānis Mažeiks: Referendumul privind aderarea la UE trebuie să reflecte voința cetățenilor

Referendumul din toamnă, inițiat de președinta Maia Sandu, trebuie să reflecte voința cetățenilor, susține ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, Jānis Mažeiks. Diplomatul a subliniat importanța unei prezențe puternice la urne pentru a legitima rezultatul referendumului și a preveni contestările din partea ambelor tabere, atât pro-europene, cât și anti-europene, scrie radiomoldova.md.

„Este important ca referendumul să reflecte voința cetățenilor Republicii Moldova. De aceea, este necesară o prezență puternică la urne, pentru ca nici pro-europenii, nici anti-europenii să nu conteste rezultatele”a declarat Mažeiks.


Ambasadorul a asigurat că Uniunea Europeană va respecta „orice” rezultat al referendumului, deși ar fi „dezamăgită” de un rezultat negativ. El a admis că, în cazul unui vot negativ, UE va continua să colaboreze cu Republica Moldova, dar cooperarea ar putea fi restrânsă „în anumite domenii”.

Citește și: Igor Dodon, după ceremonia JO: Ne-a arătat cât de mult au degradat lucrurile. Europa este cucerită de propaganda lgbt-istă și satanistă

„Evident că vom fi dezamăgiți dacă rezultatul va fi negativ, dar nu vom penaliza țara. Noi nu suntem Federația Rusă, care și-a închis piața pentru că v-ați schimbat orientările politice. Deci, vă rog, nu votați de frică că ei vor închide piața în cazul unui vot negativ”, a explicat ambasadorul.

Întrebat despre reacția UE în cazul în care la conducerea Republicii Moldova vor veni partide pro-ruse, Mažeiks a accentuat că UE va continua să sprijine Republica Moldova, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din toamnă și al celor parlamentare de anul viitor.

„Noi vom coopera cu Republica Moldova cât mai mult posibil. Dacă apare o situație în care majoritatea nu dorește cooperare cu UE, atunci noi vom coopera cu cei care o doresc, pentru că cetățenii care beneficiază de pe urma cantinelor sociale sau de aparate auditive pentru copii în satele din Moldova nu ar trebui penalizați pentru alegerile politice”, a declarat el.

Ambasadorul a evidențiat și importanța alegerilor parlamentare de anul viitor pentru a menține direcția europeană a Republicii Moldova.

„Dacă va exista o majoritate care nu este atât de focusată pe UE, calea spre aderare va deveni mai lungă. Am avut situații similare în alte țări, unde procesul de negocieri a devenit mai îndelungat din cauza schimbărilor politice. Iată de ce nu e vorba doar despre referendumul și alegerile prezidențiale, dar și despre alegerile parlamentare de anul viitor”, a concluzionat Mažeiks.

De menționat că cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la toamnă, pe 20 octombrie, la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte al țării. În aceeași zi, la inițiativa președintei Maia Sandu, va fi organizat și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Cetățenii, chemați la urnele de vot, vor răspunde la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Vor fi acordate două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Referendumul și viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare sunt considerate cruciale pentru a asigura continuitatea și ireversibilitatea reformelor pro-europene implementate în ultimii ani în Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Noul El Niño’, descoperit la sud de Ecuator: Este un nou comutator al climatului Pământului

'Noul El Niño', descoperit la sud de Ecuator: Este un nou comutator al climatului Pământului O mică zonă din sud-vestul Oceanului Pacific, situată în apropierea...

 „Acționează acum pentru un viitor sustenabil”, 28 iulie – Ziua Suprasolicitării Pământului

 „Acționează acum pentru un viitor sustenabil”, 28 iulie – Ziua Suprasolicitării Pământului Agenția de Mediu face apel către toți cetățenii – să se implice activ...

O taxatoare, transportată la spital după ce ar fi fost lovită de un pasager

O taxatoare, transportată la spital după ce ar fi fost lovită de un pasager O taxatoare, angajată pe ruta cinci de autobuz din Chișinău, a...

VIDEO – NASA avertizează: ‘Groapa în spațiu’ care ar putea sabota oricând sateliții de comunicații

VIDEO - NASA avertizează: 'Groapa în spațiu' care ar putea sabota oricând sateliții de comunicații Oamenii de știință de la NASA emit un avertisment extrem...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.