X

Japonezul eliberat din Siria îşi povesteşte INFERNUL

Un jurnalist japonez deţinut timp de peste trei ani în Siria şi eliberat în această săptămână a descris anii de captivitate ca un “infern”, relatează France Presse, care menţionează că Jumpei Yasuda a decolat spre Japonia unde este aşteptat joi seară. 

“A fost un infern”, a mărturisit Jumpei Yasuda într-un interviu difuzat de postul public de televiziune nipon NHK. “Nu numai din punct de vedere fizic, dar şi mental. În fiecare zi mi-am spus că ‘nici astăzi nu voi fi eliberat’ şi mi-am pierdut autocontrolul, puţin câte puţin”, transmite şi agerpres.

Citeşte şi: Chiar dacă ştie că este ascultat de ruşi şi chinezi, Trump nu renunţă la telefonul mobil. ‘Să sperăm că nu discută informaţii clasificate!’

Jurnalistul independent în vârstă de 44 de ani a părut uşurat, dar şi tensionat. “De aproape 40 de luni, nu am vorbit japoneza şi cuvintele nu îmi vin uşor” în minte, a explicat el.

“Mă bucur să mă întorc în Japonia, dar în acelaşi timp, nu am idee ce se va întâmpla acum şi cum mă voi comporta. Nu ştiu ce să spun”, a adăugat Yasuda, care şi-a cerut scuze pentru “necazul provocat”. Foşti ostatici japonezi au fost supuşi insultelor din partea compatrioţilor lor odată ajunşi pe teritoriul japonez, care consideră că situaţia lor se datorează imprudenţei.

El a detaliat pentru un alt canal TV condiţiile de detenţie, explicând că nu s-a putut spăla opt luni şi că a fost forţat să rămână nemişcat ore întregi.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) cu sediul în Marea Britanie, jurnalistul japonez a fost eliberat în cadrul unui acord între Turcia şi Qatar. El a fost dus în Turcia după ce a fost predat de răpitorii săi unui grup armat “non-sirian”, potrivit OSDO.

Citeşte şi: Mohammed bin Salman glumeşte pe tema răpirii premierului libanez

Jumpei Yasuda a fost răpit în iunie 2015. El a apărut în august într-un videoclip postat online de un grup jihadist. Purtând o salopetă portocalie, el era sub ameninţarea unor bărbaţi înarmaţi şi mascaţi. Un alt ostatic, italianul Alessandro Sandrini, figura de asemenea în imagini.

La începutul anului 2015, militanţi ai grupării Stat Islamic (SI) au decapitat doi japonezi, corespondentul de război Kenji Goto şi prietenul său Haruna Yukawa. Guvernul japonez a fost atunci criticat pentru că nu ar fi profitat de câteva ocazii pentru a-i salva pe cei doi bărbaţi. 

Tags: japonezJaponiaJumpei YasudajurnalistObservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)qatarsiriaturcia
Categorii: Știrile zilei