Japonia aprobă o reformă care face din consimţământ un element cheie în infracţiunile sexuale

Publicat:

Parlamentul japonez a aprobat vineri o reformă a Codului Penal privind infracţiunile sexuale care face din consimţământ un element cheie şi recunoaşte drept viol agresiunea sexuală în stare de inconştienţă sau constrângere, transmite EFE, potrivit agerpres.

Revizuirea schimbă actuala infracţiune de “raport sexual forţat” în “raport sexual fără consimţământ” şi include opt noi motive pentru care o astfel de agresiune va fi considerată viol, printre care folosirea violenţei, intimidarea, ameninţările, ingerarea de alcool sau droguri ori neacordarea unui timp suficient pentru a refuza.


Citeşte şi: Ucraina se pregătește pentru o ofensivă ‘îndelungată și sângeroasă’ – Black News

Această redenumire urmăreşte să clarifice caracterul penal al relaţiilor sexuale neconsensuale, un element care până acum nu era un factor determinant în aceste cazuri şi care a favorizat achitări bizare ce au generat manifestaţii de protest periodice în ţară.

Amendarea legii revizuieşte circumstanţele în care un act sexual va fi considerat viol, pentru a le include pe cele în care este dificil pentru o persoană să formuleze, să îşi exprime sau să îşi concretizeze intenţia de a se opune, cum ar fi faptul de a fi sub influenţa alcoolului sau a drogurilor sau de a se afla într-o situaţie de supunere din cauza abuzului de putere economică sau socială.

Până în prezent, pentru ca o agresiune sexuală să fie considerată viol era necesar să existe violenţă fizică sau constrângere, în timp ce, dacă se producea profitându-se de pierderea cunoştinţei sau de o “capacitate de opunere” ambiguă, era o infracţiune de categorie inferioară.

Revizuirea legislativă, care va intra în vigoare peste 20 de zile, ridică, de asemenea, vârsta legală a consimţământului sexual de la 13 la 16 ani, în ceea ce reprezintă prima modificare a vârstei de consimţământ de la adoptarea acesteia în 1907.

În timp ce reforma juridică va face ca relaţiile sexuale cu persoane minore sub 16 ani să devină o infracţiune penală, indiferent de consimţământ, aceasta va prevedea o excepţie pentru cazurile în care o persoană cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani întreţine relaţii sexuale cu o persoană de aceeaşi vârstă sau cu mai puţin de cinci ani mai în vârstă decât ea.

Reforma vizează, de asemenea, termenul de prescripţie pentru aceste infracţiuni. Acesta va fi majorat de la 10 la 15 ani în pentru actele sexuale neconsimţite şi de la 15 la 20 de ani în cazul agresiunilor care au provocat leziuni.

Citeşte şi: CIA avertizase Ucraina să NU se atingă de Nord Stream – Black News

Printre alte noutăţi, se instituie, de asemenea, o infracţiune care se referă la controlul psihologic asupra minorilor prin îndoctrinarea pe reţelele de socializare în scopuri sexuale şi incriminează “upskirting-ul” (fotografierea pe sub fuste) şi înregistrarea de imagini ale organelor genitale fără consimţământ expres.

Furnizarea sau partajarea unor astfel de imagini va fi, de asemenea, pedepsită. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius Ne așteaptă temperaturi de foc săptămâna viitoare. Meteorologii anunță valori termice de până...

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.