X

Japonia este îngrijorată de ‘escladarea militară’ de lângă frontiera sa

Japonia se confruntă cu un mediu de securitate dificil, China şi Rusia amplificându-şi activităţile militare, iar Coreea de Nord prezentând “o ameninţare iminentă”, şi-a exprimat din nou îngrijorarea, luni, ministrul nipon al apărării, informează AFP, potrivit agerpres. 

“China şi-a amplificat rapid forţa de acţiune şi şi-a intensificat activităţile militare în spaţiile maritime şi aeriene de lângă ţara noastră, iar din acest motiv aceasta a devenit o preocupare majoră”, a insistat Itsunori Onodera în faţa înalţilor responsabili ai Forţelor de Autoapărare ale Japoniei (armata niponă) şi a enumerat operaţiunile aeropurtate din jurul Japoniei şi prezenţa unui submarin nuclear lângă insulele disputate.

Citeşte şi: Boris Johnson nu ratează niciun moment de a o ataca pe May şi planul ei pentru Brexit

Onodera a făcut aceste declaraţii chiar şi în condiţiile în care Tokyo încearcă să-şi amelioreze relaţiile diplomatice cu Beijingul, premierul Shinzo Abe urmând să întreprindă luna viitoare o vizită la cel mai mare partener comercial al Japoniei.

După ce a revenit la putere, la sfârşitul lui 2012, Abe a adoptat o poziţie fermă asupra disputelor teritoriale între cele două ţări, agravând tensiunile cu Beijingul. Însă, de atunci, el şi-a temperat retorica şi i-a solicitat Chinei să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

Citeşte şi: Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio – VIDEO

De asemenea, companiile nipone şi-au exprimat dorinţa de a-şi strânge relaţiile cu Beijingul, pentru a stimula afacerile.

Totodată, Onodera a declarat că şi Rusia şi-a activat forţele militare într-un mod îngrijorător. Moscova intenţionează să organizeze exerciţii de mare amploare şi să desfăşoare arme puternice, în special rachete sol-aer, în insulele Kurile de Sud, a subliniat el.

Nu în ultimul rând, Onodera a reiterat că Phenianul va continua să constituie o “ameninţare serioasă şi iminentă” pentru Japonia, în pofida eforturilor internaţionale menite să convingă Phenianul să se denuclearizeze. 

Tags: ChinaCoreea de NordItsunori OnoderaJaponiarusiaShinzo Abe
Categorii: Știrile zilei