X

Japonia extinde starea de urgenţă

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunţat joi extinderea stării de urgenţă în întregul arhipelagului nipon pentru a lupta mai eficient împotriva răspândirii noului coronavirus, relatează AFP şi DPA, scrie agerpres.

“Zonele în care trebuie aplicată starea de urgenţă vor fi extinse de la şapte prefecturi în prezent la toate prefecturile”, a declarat Shinzo Abe la o reuniune a experţilor medicali consacrată pandemiei de COVID-19.

Citește și : Bilanțul epidemiei de COVID-19 în Spania

Săptămâna trecută, Abe a declarat stare de urgenţă până la 6 mai în şapte din cele 47 de regiuni ale ţării, între care Tokyo şi suburbiile sale, precum şi regiunea oraşului Osaka, marea metropolă din vestul ţării.

Acest set de măsuri impus pentru o lună nu se traduce printr-o izolare obligatorie, dar le permite autorităţilor regionale să le recomande cu putere locuitorilor să-şi restrângă deplasările la maximum şi să încurajeze unele magazine să se închidă temporar. Nicio sancţiune nu este prevăzută pentru cei recalcitranţi.

Alte prefecturi ale ţării, printre care Aichi (centru) şi Kyoto (vest), au cerut între timp să fie incluse printre cele vizate de starea de urgenţă.

Unele dintre ele au luat-o chiar înainte şi au introdus măsuri similare, însă fără bază juridică.

“Dacă limităm aceste zone (sub stare de urgenţă – n.r.), oamenii pleacă spre regiuni vecine”, a explicat anterior purtătorul de cuvânt al executivului nipon, Yoshihide Suga.

Citește și : Ungaria prelungeşte până la 25 aprilie restricţiile introduse la nivel naţional

El a făcut referire şi la concediile din perioada aşa-numită “Săptămâna de aur”, de la sfârşitul lui aprilie şi până la începutul lui mai, în timpul căreia japonezii călătoresc de obicei în masă în interiorul ţării.

Japonia a fost până în prezent relativ scutită de pandemie, dar numărul de cazuri a crescut sensibil de la sfârşitul lui martie, riscând să supraaglomereze spitalele, ceea ce determină guvernul să-şi intensifice acţiunile.

Ultimul bilanţ zilnic publicat de Ministerul Sănătăţii face referire la 8.600 de cazuri de contaminare şi 136 de morţi în ţară de la începutul crizei sanitare.

Tags: coronaviruscovid-19JaponiaosakaShinzo Abetokyourgenţă
Categorii: Știrile zilei