Japonia facilitează angajarea muncitorilor străini

Publicat:

Guvernul japonez a aprobat vineri un proiect de lege care să faciliteze angajarea de muncitori străini în domeniile care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, informează Reuters, potrivit agerpres.

Imigrarea nu a fost niciodată încurajată în Japonia; decizia cabinetului condus de premierul Shinzo Abe constituie o schimbare majoră şi totodată controversată, remarcă Reuters. Agenţia apreciază că, în ciuda scepticismului din Partidul Liberal Democrat, de guvernământ, parlamentul de la Tokyo va adopta probabil noua legislaţie, din cauza presiunii puternice din partea angajatorilor, în contextul celei mai mari penurii de forţă de muncă din ultimele decenii.


Citeşte şi: Cutremur puternic în Chile

Proiectul de lege propune două categorii noi de vize pentru străini, în sectoarele care au cea mai mare nevoie de angajaţi. Acestea nu sunt specificate şi ar putea fi vorba de câteva zeci, începând de la agricultură şi construcţii şi până la industria hotelieră şi îngrijirile pentru copii sau bătrâni.

Vizele din prima categorie se vor acorda personalului cu un anumit nivel de calificare şi vorbitor de japoneză. Titularii vor putea rămâne în Japonia maximum cinci ani, fără a-şi aduce cu ei membri de familie. A doua categorie de vize este rezervată celor cu nivel mai ridicat de specializare, care îşi vor putea aduce familiile şi care pot primi drept de reşedinţă permanentă.

Ministrul justiţiei, Takashi Yamashita, a exclus joi ideea unui plafon numeric pentru vize. Presa niponă speculează că ar putea fi acceptaţi circa 500.000 de angajaţi din alte ţări, ceea ce ar reprezenta o creştere de aproximativ 40% a forţei de muncă străine de 1,28 milioane de persoane (2% din numărul total de locuri de muncă ocupate în Japonia).

Citeşte şi: Netanyahu: Aşteptăm cu nerăbdare ziua în care România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Japonia s-a deschis treptat faţă de angajaţii străini, mai ales pentru profesionişti şi specialişti cu înaltă calificare. Pentru muncitori, se practică mai ales sistemul de “formare tehnică” şi angajarea cu program redus a studenţilor străini. Premierul Abe susţine că modificările legislative nu constituie o nouă politică de imigrare. Potrivit Reuters, unii experţi în domeniu sunt de altă părere, iar un mic partid naţionalist a protestat deja împotriva schimbărilor, de teamă că străinii vor provoca o creştere a numărului de infracţiuni şi vor solicita suplimentar sistemul de asistenţă socială.

Un sondaj efectuat recent de ziarul Yomiuri arată că 43% din japonezi sunt pentru recunoaşterea imigrării, iar un procent similar se pronunţă împotrivă; 51% sunt de acord cu primirea mai multor muncitori necalificaţi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să...

Cadavrul unei femei de 52 de ani, depistat în celula unui izolator de detenție

Cadavrul unei femei de 52 de ani, depistat în celula unui izolator de detenție O femeie s-a strangulat chiar în izolator. Cazul a avut în...

Ulianovschi îl felicită pe Trump pentru decizia de a promova tineri, după o eră a veteranilor

Ulianovschi îl felicită pe Trump pentru decizia de a promova tineri, după o eră a veteranilor Fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene,...

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene În cadrul Summitului Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.