X

Japonia intră în marea cursă a înarmării şi cumpără rachete cu rază lungă de acţiune

Japonia vrea să achiziţioneze rachete ofensive aer-sol pentru a contracara ameninţarea militară nord-coreeană, a declarat vineri ministrul japonez al apărării, Itsunori Onodera, proiectul urmând să pună sub semnul întrebării politica pacifistă a ţării, potrivit AFP, transmite agerpres. 

Itsunori Onodera a precizat că ministerul său intenţionează să ceară un buget special pentru anul bugetar care începe în aprilie 2018 pentru a achiziţiona rachete cu rază lungă de acţiune ce ar fi instalate pe avioanele de vânătoare.

Mass-media japoneze relatează că Ministerul Apărării ar vrea să achiziţioneze de la companii americane rachete de croazieră JASSM şi LRASM cu o rază de acţiune de 900 de kilometri.

Citeşte şi: Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi în Ierusalim, înainte de rugăciunea de pe Esplanada Moscheilor

Ministerul Apărării vrea de asemenea să cumpere rachete Joint Strike cu o rază de acţiune de 500 de km de la grupul norvegian Kongsberg Defence and Aerospace, conform unor informaţii din presă.

Aceste planuri vor stârni cel mai probabil controverse, deoarece Japonia a dus, de la sfârşitul războiului, o politică defensivă, în conformitate cu o Constituţie pacifistă, care interzice folosirea forţei ca mijloc de rezolvare a diferendelor internaţionale.

Aceste rachete au ca scop “să ne permită să facem faţă adversarului dintr-un loc situat dincolo de raza ameninţărilor”, a declarat ministrul, citat de presa japoneză.

Politica militară a Japoniei se limitează la autoapărare, iar ţara depinde de SUA pentru protecţia sa, în cadrul unei alianţe nipono-americane de securitate.

Testele cu rachetă ale Coreii de Nord reprezintă o “ameninţare iminentă” pentru Japonia, au transmis luni senatorii japonezi, în timp ce premierul nipon Shinzo Abe a declarat că discuţia cu Phenianul “nu are sens”.

Citeşte şi: Comisia Europeană recomandă trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie pentru Brexit

Camera superioară a Parlamentului nipon a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie de protest împotriva celui mai recent test cu rachetă intercontinentală nord-coreean, la 29 noiembrie. Racheta s-a scufundat în Marea Japoniei.

Apelul Washingtonului de săptămâna trecută de a tăia toate relaţiile comerciale şi diplomatice cu Coreea de Nord a fost respins de Rusia şi China, susţinătoare ale negocierilor cu Phenianul.

Tags: Coreea de NordItsunori OnoderaJaponiaJASSMJoint StrikeKongsberg Defence and AerospaceLRASMracheteShinzo Abe
Categorii: Știrile zilei