X

Japonia opreşte exerciţiile civile în caz de atac nord-coreean

Japonia şi-a încetat exerciţiile de evacuare a populaţiei în caz de tiruri cu rachete nord-coreene după summitul istoric între preşedintele american Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jong Un, a relatat presa niponă joi, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Guvernul nu a confirmat deocamdată aceste informaţii, dar autorităţile unei localităţi au declarat pentru AFP că suspendă, în baza unui ordin venit de la Tokyo, un exerciţiu prevăzut săptămâna viitoare.

Citeşte şi: Un jurnalist german a fost ridicat de jandarmi în timpul protestului din Piața Victoriei

Decizia intervine după summitul Trump-Kim, desfăşurat la 12 iunie în Singapore, la care cei doi lideri au semnat o declaraţie ce cheamă la denuclearizarea peninsulei coreene.

Oraşul Yaita din prefectura Tochigi, la nord de Tokyo, avea programată săptămâna viitoare o simulare de evacuare, la care urmau să participe 800 de locuitori, printre care 350 de elevi, a declarat pentru AFP un responsabil municipal, Yutaka Yanagida.

Oraşul şi-a anulat însă toate pregătirile după ce a fost informat de guvern că ‘toate antrenamentele trebuie amânate deocamdată din motivul unei schimbări de situaţie după summitul SUA-Coreea de Nord’, a precizat el.

Contactat de AFP, un responsabil guvernamental a declarat că executivul îşi va anunţa vineri politica în privinţa exerciţiilor de evacuare legate de ameninţarea nord-coreeană.

Citeşte şi: S-au supărat ţiganii. Vor să-i arate lui Salvini cine sunt ei cu adevărat (AFP)

În 2017, Coreea de Nord a tras două rachete care au survolat Japonia şi mai multe care au căzut în mare, în largul coastelor nipone.

În acest an, sute de locuitori din Tokyo s-au adăpostit în cadrul primului exerciţiu de acest fel în capitală.

Coreea de Nord a ameninţat în mod repetat Japonia, inclusiv, recent că va ‘scufunda’ sau că o va transforma în ‘cenuşă’.

Tags: Coreea de Nordexerciţii de evacuareJaponiaprefectura TochigiSUAtokyoYaita
Categorii: Știrile zilei