Japonia porneşte un reactor nuclear vechi de peste 40 de ani

Publicat:

Un reactor nuclear vechi de peste 40 de ani a fost repus în funcţiune miercuri în Japonia, o premieră pentru un reactor din această grupă de vârstă de la introducerea noilor standarde de siguranţă după catastrofa de la Fukushima din 2011, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Reactorul nr. 3 al centralei electrice de la Mihama (centrul Japoniei), care fusese complet oprit la scurt timp după accidentul nuclear de la Fukushima, la fel ca toate celelalte centrale atomice din ţară, a fost repornit pentru prima dată în zece ani, a declarat operatorul Kansai Electric Power într-un comunicat.


Citeşte şi: Comandoul care l-a ucis pe Khashoggi fusese pregătit în SUA

Mihama devine astfel “prima centrală nucleară ce funcţionează în Japonia peste 40 de ani, de la stabilirea unor noi norme” de securitate, a subliniat preşedintele Kansai Electric Power, Takashi Morimoto, citat în comunicat.

Aceasta este de asemenea prima repunere în funcţiune a unui reactor nuclear în Japonia după 2018.

La sfârşitul lunii aprilie, Tatsuji Sugimoto, guvernatorul departamentului Fukui, unde se află centrala de la Mihama, a ridicat ultimul obstacol de reglementare în calea repornirii reactorului nr. 3.

Două reactoare ale centralei de la Takahama, de asemenea vechi de peste 40 de ani şi situate în acelaşi departament Fukui, au obţinut de asemenea unda verde a autorităţilor locale, dar nu au fost încă repornite din cauza lucrărilor de modernizare în curs.

Cu cel de la Mihama, zece reactoare sunt acum active în Japonia, faţă de 54 înainte de dezastrul de la Fukushima în urmă cu zece ani. Desfiinţarea a aproximativ douăzeci de reactoare a fost decisă, inclusiv cel al centralei avariate Fukushima Daiichi.

Ponderea atomului în producţia de energie electrică a ţării a fost de numai 6,2% în 2019, comparativ cu 30% înainte de 2011.

Citeşte şi: Cea mai lungă vară pentru Nicolas Sarkozy! Fostul preşedinte francez îşi va afla verdictul la sfârşitul lui septembrie

Guvernul japonez este în favoarea relansării energiei nucleare, pentru a reduce actuala dependenţă energetică semnificativă a arhipelagului şi, de asemenea, pentru a-şi atinge obiectivele noi şi ambiţioase de reducere a emisiilor de CO2 până în 2030 şi să obţină neutralitatea carbonului până în 2050.

Dar voinţa Tokyo se loveşte adesea de o puternică opoziţie locală, ceea ce conduce la dispute juridice. În plus, întreţinerea şi modernizarea centralelor nucleare implică costuri uriaşe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cunoscut şaman anti-Putin, rămâne internat într-un centru psihiatric din Siberia

Un cunoscut şaman anti-Putin, rămâne internat într-un centru psihiatric din Siberia Un şaman cunoscut pentru că a vrut să-l "alunge" pe Vladimir Putin, va rămâne...

Evenimentele Zilei de 16 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 16 iulie în Istorie 16 iulie este a 197-a zi a calendarului gregorian și a 198-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 16 iulie 2024 

Horoscop 16 iulie 2024  Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Nativii Peşti vor să depăşească rutina şi să înveţe lucruri noi. În plus,...

Filmul de animaţie ‘Despicable Me 4’ continuă să domine box-office-ul nord-american

Filmul de animaţie 'Despicable Me 4' continuă să domine box-office-ul nord-american Animaţia "Despicable Me 4", cel mai recent film din universul Minionilor, îşi menţine prima...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.