X

Japonia RATEAZĂ lansarea unui nou model de rachetă

Lansatorul spaţial japonez de ultimă generaţie H3, care era programat vineri pentru zborul său inaugural, nu a decolat din cauza unei aparente defecţiuni la motoarele propulsoare, a raportat agenţia spaţială japoneză JAXA, relatează AFP, potrivit agerpres.

Decolarea era programată vineri dimineaţă, ora Japoniei, de a centrul spaţial Tanegashima (sud-vestul Japoniei), însă racheta a rămas în cele din urmă la sol după numărătoarea inversă.

Citeşte şi: Maia Sandu risipeşte mitul candidaturii sale la președinția României – Black News

“Se pare că nu am reuşit să aprindem cele două propulsoare cu combustibil solid după ce am reuşit să aprindem principalele motoare cu combustibil lichid”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al JAXA.

“Am renunţat la lansarea prevăzută astăzi şi investigăm cauza” eşecului, a adăugat el.

Impozantul model H3, succesorul rachetelor H2-A, ar trebui să permită Japoniei să asigure lansări spaţiale în scop comercial mai frecvente, mai sigure şi mai puţin costisitoare, care ar putea concura în special cu lansatorul Falcon 9 al companiei americane SpaceX.

Citeşte şi: Autorităţile mexicane au descoperit 31 de cadavre în două gropi comune

Zborul inaugural al noii rachete H3 a fost programat iniţial pentru anul fiscal japonez 2020/21 (aprilie 2020 până la sfârşitul lunii martie 2021), însă a fost amânat din cauza dificultăţilor tehnice.

Agenţia spaţială JAXA este renumită pentru fiabilitatea ridicată a zborurilor sale, însă a suferit deja un eşec, în octombrie anul trecut, cu un alt lansator de o dimensiune mai redusă, Epsilon, care a trebuit distrus la scurt timp după decolare din cauza unei probleme de traiectorie, primul eşec pentru o rachetă japoneză după anul 2003.

Tags: Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA)EpsilonH3JaponiaTanegashima
Categorii: Știrile zilei