Japonia şi Statele Unite au efectuat vineri un exerciţiu militar comun deasupra Mării Japoniei

Publicat:

Japonia şi Statele Unite au efectuat vineri un exerciţiu militar comun deasupra Mării Japoniei în urma tirului cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) al Coreei de Nord, a anunţat Ministerul Apărării de la Tokyo, transmite AFP, potrivit agerpres

Statul Major sud-coreean anunţase în cursul dimineţii că ”a detectat o rachetă balistică cu rază lungă lansată, se pare, în jurul orei 10:15 (01:15 GMT) din zona Sunan din Phenian în direcţia Mării de Est” (numele sud-coreean al Mării Japoniei).


Citește și: ‘Acest război este şi problema voastră’, spune Macron la summitul APEC

”Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare că a căzut în zona noastră economică exclusivă, în largul (insulei nordice) Hokkaido”, a declarat prim-ministrul japonez Fumio Kishida, denunţând un tir ”absolut inacceptabil”.

Tokyo a precizat că racheta a parcurs circa 1.000 km şi că Japonia nu a încercat să o distrugă în zbor. Ministrul apărării, Yasukazu Hamada, a afirmat că proiectilul a atins o altitudine maximă de 6.000 km, deducându-se de aici că a fost vorba despre o ”rachetă balistică de clasa ICMB”, una din armele cele mai puternice din arsenalul nord-coreean.

Potrivit comunicatului Ministerului Apărării, manevrele militare comune ale Japoniei şi Statelor Unite au avut loc în urma tirului nord-coreean, ”într-un context de securitate din ce în ce mai dificil în jurul Japoniei”.

Aceste manevre ”reafirmă voinţa fermă a Japoniei şi Statelor Unite de a răspunde oricărei situaţii (…) şi întăresc şi mai mult capacităţile de descurajare şi de răspuns ale alianţei japonezo-americane”, a adăugat sursa citată.

La câteva ore de la tirul cu rachetă balistică intercontinentală al Phenianului, armata sud-coreeană a anunţat că avioane sud-coreene şi americane au efectuat un exerciţiu comun axat pe întărirea capacităţilor de lovirea a facilităţilor de rachete ale Coreei de Nord.

Avioane ”invizibile” F-35A sud-coreene au exersat lovirea de vehicule transportoare lansatoare nord-coreene cu bombe GBU-12 ghidate cu laser, a indicat Statul Major, citat de agenţia Yonhap.

Citește și: Ce anume prevăd articolele 4 și 5 din tratatul NATO

Patru avioane F-35A au exersat de asemenea un zbor împreună cu patru F-16 ale forţelor aeriene americane în formaţie combinată de atac deasupra Mării Japoniei.

Aliaţii ”au demonstrat voinţa fermă de a răspunde cu fermitate oricăror ameninţări şi provocări, inclusiv cu rachetă balistică intercontinentală a Coreei de Nord, şi capacitatea copleşitoare şi pregătirea de a lovi un inamic cu precizie”, a subliniat Statul Major de la Seul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.