Japonia : Temperaturile scăzute ale apei provoacă distrugerea celor mai nordici corali ai planetei

Publicat:

Temperaturile neobişnuit de scăzute ale apei au provocat distrugerea, în Japonia, a unei părţi a celor mai nordici corali ai planetei, a anunţat miercuri un responsabil din cadrul Ministerului Mediului japonez, relatează AFP.

Ministerul a inspectat în aceste ultime luni coralii situaţi în largul coastei Japoniei la Pacific şi a constatat că o mare parte s-a albit, fiecare dintre cele şase zone observate fiind afectată în proporţie de 90 până la 100%.


Citește și : Turcia : Alegerile anticipate legislative şi prezidenţiale vor avea loc la data de 24 iunie (Erdogan)

În patru dintre aceste puncte, cercetătorii au constatat moartea a 85 până la 95% din părţile albite, a precizat Yuto Takahashi, un salariat din cadrul ministerului care răspunde de protecţia speciilor naturale maritime din regiune.

Aceste pagube par a fi consecinţa unei scăderi neobişnuite a temperaturii apei în acest an, provocată în parte de o schimbare a traiectoriei curentului Kuroshio, care transportă apele calde tropicale spre nord, a explicat el.

“Fronturi reci hibernale foarte puternice au contribuit la răcirea apelor. Traiectoria lui Kuroshio a dus şi ea la scăderea temperaturii mării” în largul Wakayama şi a altor părţi de coasta la Pacific.

Puternicul curent Kuroshio, care trece prin nord-vestul Pacific şi care a avut o traiectorie neobişnuită, a făcut să urce apele reci de adâncime. Oamenii de ştiinţă ştiu puţine lucruri despre aceste mişcări atipice pe care le-au observat în şase rânduri din 1965, cel mai recent vara trecută. Pe lângă efectul lor asupra temperaturii, acestea modifică zonele de pescuit şi afectează navigaţia, potrivit agenţiei japoneze de meteorologie.

Fenomenul recent constatat în Japonia “este diferit de albirea observată la Marea Barieră de Corali sau la Okinawa, provocată de încălzirea apei”, a explicat Takahashi.

Citește și : Trei companii belgiene au exportat în Siria produse chimice fără autorizaţie

Arhipelagul nipon găzduieşte în zonele sale cu climă temperată, până în golful Tokyo, cei mai nordici corali din lume, de un aspect diferit faţă de cei mai îndepărtaţi de la poli. Recifele magnifice de o mare varietate din zonele tropicale şi subtropicale, precum Marea Barieră de Corali din largul Australiei, se albesc şi mor sub efectul încălzirii climatice.

Recifele, care acoperă mai puţin de 0,2% din suprafaţa oceanelor, adăpostesc 30% din speciile animale şi vegetale marine, protejându-le de prădători şi servindu-le drept locuri în care să-şi ascundă hrana. Coralii contribuie, de asemenea, la protecţia coastelor, la alimentaţia umană şi la turism, mai notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.