X

Japonia trimite o navă de război și avioane de patrulare în Orientul Mijlociu

Japonia va trimite o navă militară şi două avioane de patrulă pentru a contribui la protejarea căilor maritime în Orientul Mijlociu, de importanţă strategică pentru transportul petrolului, fără a se alătura totuşi unei coaliţii conduse de Statele Unite în regiune, a anunţat vineri guvernul nipon, relatează AFP, potrivit agerpres.

Vor fi trimise un distrugător şi câteva aeronave de patrulă maritimă P-3C, a precizat vineri purtătorul de cuvânt al executivului japonez, Yoshihide Suga.

Citește și: Un avion de pasageri S-A PRĂBUȘIT peste o zonă rezidențială. Cel puțin 14 oameni au murit! – VIDEO

“Aceasta este o misiune care vizează garantarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu precum şi asigurarea securităţii navelor care efectuează un transport pentru Japonia”, a subliniat Yoshihide Suga, menţionând că 90% din importurile de petrol ale ţării sale provin din regiune.

Această decizie survine după atacurile din acest an împotriva unor petroliere în Golf, între care o navă japoneză, precum şi împotriva unor instalaţii petroliere saudite.

Washingtonul, alături de alte state occidentale şi Arabia Saudită acuză Teheranul de aceste atacuri, care neagă orice implicare.

Citește și: CUTREMUR puternic în Iran

Tensiunile în Orientul Mijlociu s-au accentuat de la începutul acestui an. Iranul a fost acuzat că a minat mai multe petroliere în largul Arabiei Saudite şi al Emiratelor Arabe Unite şi ulterior că a atacat sau sechestrat nave în apropierea strâmtorii Ormuz.

Activităţile de patrulare ale forţelor japoneze nu se vor desfăşura în această strâmtoare care este tranzitată de o mare parte a petrolului din întreaga lume şi în care acţionează o coaliţie condusă de SUA, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Tags: JaponiaOrientul MijlociuP-3CYoshihide Suga
Categorii: Sinteze