X

Japonia va lansa noua sa rachetă spaţială, H3, săptămâna viitoare

Japonia intenţionează ca zborul inaugural al noii sale rachete spaţiale, H3, să aibă loc săptămâna viitoare, după mai multe starturi false, au anunţat vineri surse din industria spaţială niponă, citate de agenţia de presă Xinhua, potrivit agerpres

Agenţia de Explorare Aerospaţială a Japoniei (JAXA) a precizat că zborul inaugural al rachetei H3 ar putea avea loc între zilele de luni şi vineri.

Citește și : Ucraina nu intenţionează să reducă exporturile de grâu

Conform planurilor actuale, racheta niponă urmează să fie lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima din Prefectura Kagoshima, în sud-vestul Japoniei, au anunţat reprezentanţii JAXA.

Prima lansare a rachetei H3, considerată un succesor al principalului lansator precedent al Japoniei, racheta H2A, a fost amânată de mai multe ori din cauza unei serii de erori de sistem şi a vremii nefavorabile.

Pe 17 februarie, JAXA a anulat lansarea după ce alimentarea cu curent electric de la bateria rachetei către unitatea de control a motorului său principal a fost întreruptă pentru mai multe secunde.

Racheta H3, dezvoltată împreună de JAXA şi Mitsubishi Heavy Industries în 2014, cu un cost de fabricaţie de peste 200 de miliarde de yeni (1,46 miliarde de dolari americani), ar trebui să plaseze pe orbită un satelit de monitorizare a Pământului.

Citește și : EXPLOZIE puternică în faţa unui tribunal din Podgorica! Sunt morţi şi răniţi!

Satelitul DAICHI-3 va fi folosit pentru a oferi asistenţă tehnică agenţiilor specializate în managementul dezastrelor.

Noua rachetă japoneză poate să transporte în spaţiu o încărcătură cu 30% mai mare decât predecesoarea sa, la un cost de lansare cu 50% mai mic.

Tags: H2AH3Japoniaracheta
Categorii: Știrile zilei