Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu va ceda în fața Bruxellesului

Publicat:

Polonia nu va ceda la presiunile Uniunii Europene şi îşi va menţine reformele controversate din sistemul său judiciar, a declarat luni liderul partidului naţionalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski, potrivit AFP, transmite agerpres.

Aceste reforme, criticate de Bruxelles, dar şi de organizaţii de apărare a drepturilor omului, sunt “cruciale” pentru eliminarea corupţiei şi pentru a pune capăt perioadei comuniste, a pledat Kaczynski, liderul partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) într-un interviu pentru săptămânalul pro-guvernamental Sieci.


Citește și: Lovitură grea primită de guvernul May: Ministrul pentru Brexit a demisionat!

Guvernul polonez este vizat de o procedură inedită declanşată de executivul european pentru o serie de reforme judiciare care, conform Bruxellesului, ameninţă în mod ‘sistematic’ statul de drept în Polonia, dând controlul guvernului asupra justiţiei.

Declaraţiile lui Kaczynski, care a afirmat că Polonia “nu va fi frântă” de procedurile Bruxellesului, vin la mai puţin de o săptămână după intrarea în vigoare a cele mai recente reforme, care scade vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.

Această reformă afectează 27 de magistraţi ai Curţii Supreme, adică mai mult de o treime din judecătorii săi. Preşedinta celei mai înalte instanţe, Malgorzata Gersdorf, ea însăşi în vârstă de 65 de ani, a spus despre această măsură că este o veritabilă ‘epurare’ şi refuză să-şi părăsească funcţia, invocând dreptul constituţional de a rămâne în post până la termenul prevăzut de mandatul său de şase ani, în 2020.

Constituţia poloneză “nu reglează circumstanţele în virtutea cărora mandatul unui preşedinte al Curţii Supreme poate fi întrerupt”, a contraargumentat Kaczynski. “Este un mandat de şase ani, însă dacă o persoană iese la pensie în această perioadă, ea nu poate fi în acelaşi timp pensionar şi judecător”, a adăugat el.

Citește și: Femeia contaminată cu Noviciok în UK a murit

Citește și: Budapesta critică dur România: ‘Justiția se află într-o etapă stalinistă’

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.