Jaroslaw Kaczynski preia o funcţie-cheie în guvernul Poloniei

Publicat:

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) revine în guvernul Poloniei ca vicepremier, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al instituţiei, citat de Reuters, potrivit agerpres.

“Şeful taberei noastre politice, liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, va deveni singurul viceprim-ministru. Numirea va avea loc astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt Piotr Muller, precizând că ceilalţi vicepremieri au demisionat din funcţiile respective şi vor rămâne doar miniştri.


Citeşte şi: Eșecul lui Scholz stimulează extrema dreaptă germană – Black News

Preşedintele Andrzej Duda urmează să aprobe oficial modificările organigramei guvernului ceva mai târziu în cursul zilei.

Kaczynski a mai fost vicepremier din octombrie 2020 până în iunie 2022 şi a condus de asemenea comitetul pentru securitate al Poloniei.

În Polonia urmează în octombrie sau noiembrie alegeri care se anunţă dificile, iar Kaczynski, considerat de mulţi conducătorul de facto al ţării, îşi asumă funcţia în contextul unei campanii ezitante a formaţiunii sale conservatoare. Un al treilea mandat al PiS ar însemna probabil continuarea politicilor care au adus Varşovia în conflict cu Uniunea Europeană, apreciază Reuters.

Deşi PiS este cel mai bine cotat în sondajele de opinie, nu este sigur că va reuşi să asigure o majoritate parlamentară. Formaţiunile din opoziţie au fost susţinute luna aceasta de un marş antiguvernamental de mare amploare la Varşovia.

Resentimentele împotriva PiS sunt tot mai puternice din cauza legislaţiei stricte împotriva avorturilor. Partidul a fost criticat şi pentru folosirea într-un videoclip electoral a unor imagini din lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz.

Disensiunile din coaliţia de guvernământ au reapărut de asemenea din cauza relaţiilor cu Bruxellesul, după ce UE a blocat fonduri pentru Polonia pe motiv că este îngrijorat de situaţia statului de drept.

Unii observatori apreciază, potrivit agenţiei Reuters, că revenirea lui Kaczynski în prim-plan ar putea contribui la aplanarea acestor probleme. Criticii consideră însă că, după victoria care a adus PiS la putere în 2015, independenţa justiţiei poloneze a fost subminată, presa de stat a devenit un canal de propagandă şi s-a promovat discriminarea împotriva minorităţilor etnice şi sexuale.

Citeşte şi: Un atac militar contra Suediei nu poate fi exclus – Black News

PiS respinge acuzaţiile de subminare a regulilor democraţiei şi susţine că politicile sale urmăresc păstrarea tradiţiilor poloneze şi funcţionarea economiei într-un mod mai echitabil pentru toţi polonezii.

Combinaţia de valori sociale conservatoare şi politici generoase de asistenţă socială s-a dovedit convingătoare pentru mulţi alegători, propulsând PiS către victorie în două alegeri parlamentare consecutive, notează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator

Rishi Sunak demisionează de la şefia Partidului Conservator Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat vineri că va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator...

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie

Soţia premierului spaniol este citată într-un dosar de corupţie Aflată în mijlocul unui dosar de corupţie şi trafic de influenţă, Begona Gomez, soţia premierului spaniol...

Orban a ajuns la Moscova

Orban a ajuns la Moscova Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI,...

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova

Viktor Orban îşi apără eforturile pentru pace în Ucraina înainte de plecarea la Moscova Prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a apărat vineri "acţiunile" pentru a obţine...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.