X

Javad Zarif: Europenii nu sunt într-o poziţie de a critica Iranul pentru probleme care nu ţin de acordul nuclear

Iranul a informat că Europa nu este în poziţia de a critica Teheranul pentru capacităţile sale militare şi a făcut apel la liderii europeni să readucă la normal legăturile comerciale cu Iranul în ciuda sancţiunilor SUA sau vor exista consecinţe, relatează Reuters, potrivit news.ro.

„Europenii nu sunt într-o poziţie de a critica Iranul pentru probleme care nu ţin de acordul nuclear”, a declarat ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, conform televiziunii de stat.

„Europenii şi ceilalţi semnatari ai acordului ar trebui să readucă la normal relaţiile cu Iranul … Noi vom înceta să ne respectăm angajamentele sau vom acţiona în concordanţă cu măsurile luate de ei”, a adăugat Zarif.

Preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, l-a criticat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru că a afirmat săptămâna trecută, într-o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump, că Parisul are aceleaşi obiective ca Washingtonul privind Iranul.

Macron a afirmat că Franţa doreşte să se asigure că Teheranul nu va avea arme nucleare: „Am avut un acord până în 2025 şi dorim să mergem mai departe şi să avem siguranţa că pe termen lung se va reduce activitatea nucleară”.

Larijani a declarat: „Comentariile recente ale preşedintelui francez într-o întâlnire cu Trump au fost ruşinoase.. Comentariile lui Macron nu se potrivesc cu ce i-a transmis preşedintelui nostru în întâlnirile cu el şi la telefon”.

Teheranul a dezvăluit duminică un nou sistem defensiv aerian „produs intern” care are capacitatea de a urmări şase ţinte – inclusiv avioane militare, bombardiere şi drone – şi să le distrugă cu rachete.

Citește și:  Venezuela: Mii de oameni au trecut graniţa în Columbia pentru a cumpăra alimente și medicamente

 

„Iranul îşi va creşte capacităţile militare pentru a-şi proteja securitatea naţională şi interesele şi nu va cere permisiunea nimănui”, a declarat Amir Hatami, ministrul Apărării.

Iranul insistă că activităţile sale nucleare sunt paşnice şi a refuzat în repetate rânduri să discute cu privire la programul său nuclear.

Trump a retras anul trecut SUA dintr-un acord nuclear semnat de Iran şi puterile mondiale, reintroducând sancţiuni asupra Teheranului. Trump a condamnat acordul şi a susţinut că nu este unul permanent şi nu are în vedere programul de rachete balistice al Iranului.

Semnatarii europeni ai acordului – Franţa, Marea Britanie şi Germania – au aceleaşi îngrijorări ca SUA privind dezvoltarea de rachete balistice a Iranului precum şi privind activitatea din regiune a Teheranului.

Totuşi, statele europene au apărat acordul şi susţin că este cea mai bună cale de a limita capacităţile nucleare ale Iranului şi reprezintă o bază pentru viitoare negocieri.

Tags: Donald TrumpEmmanuel MacroneuropaJavad ZarifsanctiuniSUAwashington
Categorii: Sinteze