X

Jean-Claude Juncker își temperează tonul față de Orban

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat într-un interviu publicat joi de săptămânalul ungar HVG o atitudine mai conciliantă faţă de premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Partidul lui Orban, Fidesz, este suspendat temporar din Partidul Popular European, de centru-dreapta, iar guvernul de la Budapesta se confruntă cu o procedură de sancţionare din partea Uniunii Europene, pentru nerespectarea statului de drept.

Citește și: Venezuela dă în clocot! Guaido îndeamnă la grevă generală, Maduro anunță pedepsirea trădătorilor

Cu toate acestea, Juncker şi-a exprimat în interviul citat de Reuters “cel mai mare respect pentru Orban”. “L-am admirat pentru curajul său când a cerut retragerea trupelor sovietice. A fost eroul meu şi nu voi uita niciodată rolul-cheie pe care l-a jucat în tranziţia de succes către democraţie”, a menţionat oficialul european.

În 2015, Juncker l-a numit în glumă pe Orban “dictator”, în comentarii făcute într-un moment în care credea că nu este în direct. Relaţia dintre cei doi s-a deteriorat pe măsură ce guvernul ungar s-a orientat spre extrema dreaptă şi a adoptat o politică dură faţă de migraţie.

Juncker a declarat revistei HVG că nu crede că Orban este un dictator, dar a refuzat să spună dacă prim-ministrul ungar este un democrat.

Citește și: Profesorii din Florida vor intra înarmați în clase

În general, preşedintele CE şi-a manifestat optimismul faţă de rezistenţa UE la ascensiunea recentă a partidelor populiste. Uneori “guvernele îşi asumă nerespectarea valorilor noastre comune în privinţa anumitor tensiuni, dar sunt sigur că asta se va rezolva, deoarece statul de drept este baza construcţiei europene”, a spus el.

În interviu, Juncker a apreciat ţările din grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) pentru “dezvoltarea lor remarcabilă” şi “reformele curajoase” care au urma aderării la Uniunea Europeană, în 2004. 

Tags: Jean-Claude JunckerPartidul Popular European (PPE)Viktor Orban
Categorii: Diaspora