X

Jean-Claude Juncker respinge comparaţiile între Catalonia şi Iugoslavia, întrucât în opinia sa catalanii nu sunt oprimaţi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut joi că în Spania catalanii nu sunt oprimaţi şi li se respectă libertatea de exprimare, motiv pentru care în opinia sa situaţia Cataloniei nu poate fi comparată cu cea a fostelor republici iugoslave, relatează agenţia EFE. 

Reacţia sa survine în contextul în care Serbia a criticat Uniunea Europeană de folosire a unor standarde duble în cazurile Cataloniei şi Kosovo.

Statele Uniunii Europene, cu excepţia României, Spaniei, Greciei, Slovaciei şi Ciprului, au recunoscut independenţa autoproclamată de Kosovo în anul 2008. Însă în ceea ce priveşte posibila autoproclamare a independenţei Cataloniei, Comisia Europeană a cerut respectarea legii spaniole, iar ţări importante ale blocului comunitar, inclusiv Franţa, Germania sau Italia, şi-au manifestat sprijinul pentru guvernul de la Madrid în faţa separatiştilor catalani.

‘În Catalonia nu ne aflăm în faţa unei probleme a drepturilor omului, întrucât catalanii (…) nu sunt oprimaţi de Spania’, a apreciat Jean-Claude Juncker într-o declaraţie difuzată de postul portughez RTP.

Preşedintele Comisiei Europene a mai spus că voinţa catalanilor trebuie ascultată, dar în opinia sa referendumul ilegal din 1 octombrie ‘nu a avut o rată a participării care să permită să afirmăm că voinţa deplină a poporului catalan este cea pe care guvernul (catalan) o pretinde’, iar guvernul regional catalan şi, parţial, parlamentul Cataloniei ‘au ieşit din legalitate’.

La acel referendum 90% dintre cei prezenţi la urne au optat pentru independenţă, însă la o rată de participare de numai 43%. Dar această prezenţă la vot s-a înregistrat în condiţiile măsurilor luate de autorităţile de la Madrid de a împiedica desfăşurarea acestui referendum considerat ilegal.

Autorităţile secesioniste catalane au acuzat atunci poliţia spaniolă de brutalităţi ‘nejustificate’, după ce poliţişti în echipament de intervenţie au pătruns în forţă în şcoli şi alte clădiri publice desemnate ca secţii de vot, şi au confiscat materiale electorale. Susţinători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le menţină deschise pentru procesul de votare, în urma confruntărilor cu poliţia circa 460 de persoane fiind rănite.

Întrebat despre rolul jucat de UE în criza catalană, Jean-Claude Juncker a apreciat că este vorba de o problemă internă a Spaniei şi ‘spaniolilor le revine să rezolve această problemă’.

Totuşi, el a recunoscut în acelaşi timp că nu i-ar plăcea ca în viitor ‘UE să fie formată din 95 de ţări diferite’. Într-o asemenea eventualitate ‘am pierde controlul’, a motivat preşedintele executivului comunitar, care a invitat ‘dreapta, stânga şi pe toţi’ în Spania să ‘încerce să concilieze punctul de vedere catalan şi punctul de vedere spaniol’.

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a anunţat joi seară că nu va convoca alegerile anticipate, solicitate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole.

Parlamentul catalan s-a reunit joi seară într-o şedinţă specială care s-ar putea încheia vineri, când Senatul spaniol va decide dacă premierul Mariano Rajoy va putea activa articolul 155 din Constituţie, prin care ar fi suspendată autonomia Cataloniei, după ce Carles Puigdemont nu s-a conformat ultimatumurilor prin care Madridul i-a cerut să renunţe explicit la declararea independenţei.

Tags: Carles PuigdemontcataloniaCiprufrantagermaniaitaliaJean-Claude JunckerKosovooprimarepremierul Mariano RajoyRomaniaSlovaciaspaniaYugoslavia
Categorii: Diaspora