Jean-Marie Le Pen, achitat într-un dosar în care era acuzat de incitare la ură rasială

Publicat:

Justiţia franceză l-a achitat vineri pe fostul preşedinte al Frontului Naţional (FN) de extremă-dreapta, Jean-Marie Le Pen, care a fost judecat pentru incitare la ură rasială, la şapte ani după ce afirmaţii ale sale au provocat un val de indignare, transmite AFP, potrivit agerpres.

În anul 2014, în timpul unei dispute verbale cu artişti adversari ai extremei drepte, printre care cântăreţul şi actorul evreu Patrick Bruel, Jean-Marie Le Pen a spus într-o înregistrare video: ”Auziţi, data viitoare vom face un cuptor!”


Citește și : Austria înregistrează aproape 6.000 de infectări în ultimele 24 de ore

Tribunalul din Paris a admis că afirmaţiile lui Le Pen au avut drept ţintă comunitatea iudaică, întrucât în respectivul context ”cuvântul cuptor” face referire la ”imaginea chiar şi simbolică a procesului de exterminare sistematică a evreilor în Europa”, dar a considerat că în acest caz nu a fost vorba despre un apel la discriminare şi la violenţă.

Jean-Marie Le Pen, acum în vârstă de 93 de ani, nu a fost prezent la anunţarea verdictului, dar a dat ulterior agenţiei France Presse o declaraţie în care se arată bucuros că ”faptele au câştigat în faţa relei credinţe”.

Ministerul public a considerat în timpul procesului că afirmaţiile lui Le Pen constituie o ”gravă greşeală morală”, dar nu a formulat solicitări.

Co-acuzatul în acest dosar, Jean-François Jalkh, fost director al website-ului Frontului Naţional, a fost de asemenea achitat.

Citește și : Angela Merkel va efectua o vizită de adio în Franţa

Acele afirmaţii ale lui Jean-Marie Le Pen au provocat atunci o avalanşă de condamnări şi au semănat discordie inclusiv în interiorul partidului său. Fiica sa, Marine Le Pen, care preluase conducerea acestei formaţiuni, între timp redenumită Adunarea Naţională (RN), a calificat declaraţiile tatălui ei drept ”o greşeală politică”.

Jean-Marie Le Pen a fost însă condamnat alte dăţi. El a primit în 1993 o amendă după ce în 1988 a făcut referire la un ministru de la acea epocă, Michel Durafour, cu jocul de cuvinte ”Durafour crematoriu”. Fostul lider al extremei drepte franceze a fost de asemenea condamnat pentru ”contestarea crimelor împotriva umanităţii” după ce el a descris mai multe camerele de gazare drept ”un detaliu al celui de-al Doilea Război Mondial”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.