Jean-Marie Le Pen, EXCLUS din Frontul Naţional. El rămâne totuşi preşedinte de onoare al partidului

Publicat:

Curtea de Apel de la Versailles a confirmat vineri excluderea lui Jean-Marie Le Pen din Frontul Naţional (FN, extremă dreapta), apreciind totodată că acest lucru ”nu are efect asupra calităţii sale de preşedinte de onoare”, potrivit hotărârii, consultate de AFP, potrivit news.ro.

Cofondatorul FN a contestat excluderea sa, pronunţată în august 2015, de către conducerea partidului prezidat de fiica sa Marine.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane îl critică dur pe posibilul său succesor

Curtea i-a respins cerea în această privinţă, dar a apreciat că această hotărâre nu-i va ridica lui Le Pen, în vârstă de 89 de ani, calitatea de preşedinte de onoare, întrucât statutul FN nu prevede ca ea să fie rezervată ”doar membrilor”.

Curtea a menţinut, astfel, hotărârea primei instanţe, care a obligat partidul să-i permită fostului său preşedinte şi cofondator să partcipe la instanţele de conducere, sub ameninţarea unei amenzi penale a cărei valoare a fost crescută în apel de la 2.000 la 5.000 de euro.

FN este condamnat, de asemenea, să-i plătească suma de 25.000 de euro despăgubiri lui Le Pen, faţă de 15.000 în prima instanţă.

Le Pen a fost exclus de conducerea FN din cauza unei serii de declaraţii ”constituind greşeli grave” – afirmaţiile sale reiterate despre camere de gazare drept un ”detaliu” al Istoriei, din cauza cărora a fost condamnat de justiţie, apărarea sa a mareşalului Pétain, dar şi critici la adresa instanţelor de conducere a partidului.

Citeşte şi: Italia. Ciocniri violente între poliţişti şi membri unei grupări de extremă dreapta

Hotărârea primei instanţe a tribunalului de la Nanterre a fost catalogată drept ”aberantă” de către Marine Le Pen. FN a făcut apel, iar dosarul a fost examinat din nou pe 11 decembrie de Curtea de Apel de la Versailles.

Însă această hotărâre a justiţiei riscă să devină rapid caducă. Membrii formaţiunii urmează să se pronunţe prin vot, într-un Congres, pe 11 şi 12 martie, la Lille, asupra desfiinţării postului de preşedinte de onoare, decise pe 23 ianuarie de conducerea FN.

”Este o foarte mare satisfacţie”, a declarat la BFMTV Lorrain de Saint-Affrique, consilierul lui Jean-Marie Le Pen. Le Pen, care a fost preşedintele partidului timp de aproape 40 de ani, ”înregistrează prin aceasta un nou succes dintr-o lungă serie în conflictul care-l opune conducerii actuale” a formaţiunii, a spus el.

Avocatul FN nu a putut să fie contactat imediat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.