X

Jean-Marie Le Pen ar fi practicat ”fără îndoială” tortura în Algeria, dacă i s-ar fi cerut

Fostul preşedinte cofondator al Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă) Jean-Marie Le Pen a declarat luni că ar fi practicat ”fără îndoială” tortura în Algeria, dacă i s-ar fi cerut, şi ar fi făcut-o din ”datorie”, scrie AFP.

Întrebat de RTL despre o eventuală participare a sa la tortură, dacă i s-ar fi cerut aşa ceva, el a răspuns că ar fi participat ”fără îndoială”. ”Mi-aş fi făcut datoria, preferând viaţa unei fetiţe inocente celei a unui ucigaş care pune o bombă”, conform news.ro

”Consemnele care s-au dat erau de eradicare cu orice preţ a ameninţării teribile a terorismului, care s-a soldat cu sute de morţi, răniţi şi mutilaţi, despre care nu vorbeşte nimeni”, a spus fostul conducător politic.

Citește și : Germania : Justiţia renunţă să-l urmărească pe Mark Zuckerberg, acuzat de toleranță faţă de conţinuturile rasiste

”Iar exact în căutarea acestor reţele de bombe s-a folosit un număr de procedee, mult mai umane decât forfecarea picioarelor unei fetiţe”, a spus el.

Le Pen a dezminţit însă că a practicat el însuşi tortura în Algeria, unde a luptat într-un regiment de paraşutişti în perioada 1956-1957. ”Mi-am câştigat toate procesele în acest domeniu”, a subliniat el.

Fostul preşedinte FN din 1972 în 2011 revine, în primul volum al memoriilor sale, care urmează să apară la 1 martie, asupra torturii practicate în timpul Războiului din Algeria (1954-1962).

”Armata franceză se întorcea din Indochina. Acolo, ea a văzut violenţe oribile, care întrec imaginaţia şi fac smulgerea unei unghii să pară aproape umană (…). Acestei orori misiunea noastră a fost să-i punem capăt. Atunci, da, armata franceză a practicat chestiunea, pentru a obţine informaţii în timpul Bătăliei Algerului, însă mijloacele pe care le-a folosit au fost cel mai puţin violente posibil”, scrie Le Pen.

”Între ele au figurat loviri, la gégène (termen din argoul militar francez care desemnează folosirea generatorului electric portabil al radiotelefoanelor portabile de campanie în tortură) şi baia, dar nicio mutilare, nimic care să aducă atingere integrităţii fizice”, continuă Le Pen în memorii.

”Nici (el), nici camarazii (săi) nu au fost însărcinaţi cu interogatorii speciale (…). Minciuni, evident minciuni, care nu rezistă celei mai rapide analize”.

Tags: algeriafrantaJean-Marie Le Penrazboitortura
Categorii: Diaspora