X

Jens Stoltenberg încearcă să calmeze tensiunile din jurul Turciei

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, s-a declarat îngrijorat de consecințele deciziei Turciei de a achiziționa sistemul antibalistic rus S-400, însă a adăugat că relațiile între Ankara și alianța transatlantică sunt mult mai profunde și ample, nu se rezumă la programul avionului F-35.

“Sunt îngrijorat de consecințele deciziei Turciei întrucât înseamnă că Turcia nu va fi parte a programului F-35”, a declarat miercuri Stoltenberg la forumul de securitate organizat anual de Institutul Aspen în Colorado, transmite mediafax.

“Nu este bine; este rău pentru noi toți”, a adăugat oficialul.

“Contribuția Turciei la NATO este mult mai profunda și amplă decât F-35. Acest lucru este important”, a declarat Stoltenberg, adăugând că înfrângerea rețelei teroriste Stat Islamic în Siria a fost posibilă “datorită contribuțiilor Turciei”.

“(Sistemul) S-400 nu poate fi integrat în sistemul integrat antiaerian și antibalistic al NATO, care este despre împărtășirea imaginilor radar, despre poliție aeriană comună, despre capacități comune. Și Turcia nu a cerut acest lucru”, a adăugat oficialul NATO, citat de publicația Daily Sabah.

Ankara a achiziționat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. În replică, Statele Unite au exclus Turcia din programul de fabricare de componente pentru avioanele F-35 și au avertizat că putea impune chiar sancțiuni economice.

Oficiali de la Washington și-au exprimat temeri că în cazul în care Turcia va utiliza sistemul rus ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

Așadar, SUA au transmis Ankarei că nu va permite Turciei să participe la programul de fabricare de componente pentru avioanele F-35 și ar putea impune chiar sancțiuni economice.

Tags: ColoradoF-35Institutul AspenJens StoltenbergNATOrusiaS-400SUAturcia
Categorii: Diaspora