X

Jens Stoltenberg l-a informat personal pe preşedintele Erdogan s-au luat ‘măsuri disciplinare’ după incidentele din această săptămână

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a informat personal pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că au fost luate ‘măsuri disciplinare’ împotriva unei persoane care l-a prezentat ca un ‘inamic’ în timpul unui exerciţiu al Alianţei în Norvegia, relatează agerpres .

Într-o convorbire telefonică avută sâmbătă cu liderul turc, Stoltenberg “şi-a reiterat scuzele pentru incidentele care s-au produs în timpul unui exerciţiu al NATO din această săptămână”, a precizat un responsabil al Alianţei, într-un comunicat consultat duminică de AFP.

Stoltenberg l-a anunţat pe Erdogan “că au fost luate măsuri disciplinare împotriva persoane vizate şi au fost aplicate proceduri pentru a se evita orice incident de acest fel în viitor”, a adăugat oficialul NATO citat.

Citește și : Gerry Adams, preşedintele partidului republican irlandez Sinn Fein, renunţă la poziţia sa

Şeful NATO a cerut scuze încă de vineri Turciei, a doua armată a Alianţei după cea a SUA, pentru ‘ofensa cauzată’ de aceste ‘incidente’ în urma cărora Erdogan a ordonat retragerea soldaţilor turci din acest exerciţiu.

Stoltenberg a acuzat “acţiunile individuale ale unei persoane, care nu reflectă opiniile NATO” şi a subliniat că respectiva persoană nu provenea din rândurile Alianţei, ci fusese angajată de armata norvegiană.

Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a afirmat la rândul său că “regretă incidentul”.

Conform agenţiei de presă de stat turce Anadolu, nemulţumirea Ankarei a fost cauzată de fapt de două evenimente care s-au produs în timpul unor exerciţii menite a testa structura Comandamentului NATO, bazate pe simulări pe calculator, care s-au încheiat vineri.

Pe de o parte, un portret al lui Atatürk s-ar fi aflat într-un document de prezentare a ‘liderilor inamici’. Pe de altă parte, în cadrul unei discuţii virtuale care făcea parte din simulări ar fi fost creat un cont cu numele lui Erdogan, prezentat la un lider “care colaborează strâns cu inamicul”.

Exerciţiile respective nu implicau nicio desfăşurare de trupe.

Aceste “incidente” survin pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi unii dintre partenerii săi cheie din cadrul NATO, cum ar fi SUA şi Germania, şi în contextul apropierii dintre Turcia şi Rusia.

Tags: Jens StoltenbergNATONorvegiaRecep Tayyip Erdoganretragerea
Categorii: Diaspora