X

Jens Stoltenberg respectă poziția Serbiei potrivit căreia nu dorește să devină membră NATO

Serbia este un stat independent şi suveran şi îi respectăm poziţia potrivit căreia nu doreşte să devină membră a NATO, ceea ce nu reprezintă un obstacol în calea întăririi cooperării sale cu Alianţa, a declarat luni la Bruxelles secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Tanjug, potrivit agerpres .

Nu discutăm despre aderarea Serbiei la NATO, în condiţiile în care Serbia a arătat clar că nu doreşte acest lucru, a subliniat Stoltenberg cu ocazia unei întâlniri cu presa la sediul Alianţei.

Serbia a decis să fie neutră în plan militar şi aspiră la apartenenţa la Uniunea Europeană, iar NATO respectă acest lucru şi îi susţine progresele pe această cale, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru noi, este complet normal să avem o bună cooperare cu o ţară, chiar dacă aceasta nu vrea să adere la NATO, a mai spus el, menţionând ca exemplu Finlanda, Suedia şi Austria.

Citește și : Ungaria se opune cu fermitate imigraţiei ilegale

Întrebat de reporteri sârbi în legătură cu Centrul umanitar ruso-sârb de la Nis, Jens Stoltenberg a reiterat că Serbia este un stat suveran, a mai consemnat Tanjug.

Centrul umanitar ruso-sârb, creat în 2012 pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă în Serbia şi în alte ţări din regiunea Balcanilor şi instalat la Nis, la numai 100 km de o bază NATO, a generat controverse, oponenţii apropierii Belgradului de Moscova considerând că, sub pretextul “asistenţei umanitare”, Rusia îşi promovează interesele geopolitice în regiune. La rândul său, Moscova a catalogat drept “rău intenţionate” speculaţiile cu privire la caracterul militar sau de spionaj al centrului din Nis, potrivit presei ruse.

Tags: Jens StoltenbergNATOplan militarserbiastat independentsuveranuniunea europeana
Categorii: Diaspora