X

Jens Stoltenberg salută reformele realizate de Macedonia de Nord pentru aderarea la NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat luni reformele realizate de Macedonia de Nord în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică în 2020, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Suntem pregătiţi să vă primim”, le-a spus Jens Stoltenberg jurnaliştilor după întâlnirea avută la Skopje cu premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

Citeşte şi: Cutremur puternic în arhipelagul indonezian

Statele membre NATO au semnat în luna februarie un acord care îi permite fostei republici iugoslave să devină a 30-a membră a organizaţiei, după ce a soluţionat o dispută de lungă durată cu Grecia privind denumirea ‘Macedonia’. În mod obişnuit, procesul de ratificare durează un an.

”Este important să lăudăm Macedonia de Nord pentru reformele pe care le-a implementat”, a adăugat Stoltenberg.

Până în anul 2024 Macedonia de Nord intenţionează să crească ponderea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB, faţă de 1% în prezent.

Citeşte şi: Un alt ‘greu’ al Casei Albe îl părăseşte pe Trump

Alte trei foste republici iugoslave – Slovenia, Croaţia şi Muntenegru – au aderat deja la NATO, la fel ca alte ţări din regiune, precum România, Bulgaria şi Albania.

Rusia susţine că prin includerea ţărilor din Balcani, Alianţa Nord-Atlantică subminează securitatea în regiune.

Pe de altă parte, săptămâna trecută Comisia Europeană a recomandat oficial începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord.

Tags: Alianţa Nord-AtlanticăbalcaniComisia Europeană (CE)Jens StoltenbergMacedonia de NordNATOZoran Zaev
Categorii: Externe