X

Jeremy Hunt este optimist: ‘Riscul unui Brexit fără acord s-a redus!’

Riscul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în absenţa unui acord s-a redus, însă mai este de lucru în privinţa votului din parlament asupra acordului încheiat de premierul Theresa May şi blocul comunitar, a afirmat luni ministrul de externe britanic Jeremy Hunt, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

”Sperăm că votul va avea loc marţi. (…) Riscul lipsei unui acord, cel puţin în ceea ce priveşte parlamentul Regatului Unit, s-a redus într-o oarecare măsură, dar riscul unei paralizii a Brexit-ului încă există”, a spus Hunt înainte reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

Citește și: Un tânăr din Christchurch, INCULPAT pentru preluarea imaginilor cu atacul terorist

El a adăugat că există ”semne prudente de încurajare” că acordul propus de Theresa May ar putea fi votat de legislativul de la Londra.

Duminică, ministrul britanic al finanţelor Philip Hammond a estimat că deocamdată nu există suficient sprijin parlamentar pentru ca acordul de retragere să fie adoptat de legislativ, dar s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul final al votului.

”Ceea ce s-a întâmplat începând de marţi este faptul că un număr semnificativ de colegi, printre care unii foarte proeminenţi care s-au exprimat public, şi-au schimbat opiniile şi au decis că alternativele sunt atât de neplăcute încât ei cred că acordul prezentat de prim-ministru este cea mai bună soluţie pentru a finaliza Brexit-ul”, a declarat Hammond pentru BBC.

Parlamentul de la Londra a aprobat joi seară moţiunea prin care guvernul condus de Theresa May cere o amânare a Brexitului după data de 29 martie, amânare care mai trebuie însă acceptată şi de liderii europeni.

Citește și: Jair Bolsonaro caută la Washington BETONAREA alianței cu Donald Trump

Moţiunea, votat cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă, aminteşte că legislativul de la Londra a respins prin vot atât acordul convenit cu UE, cât şi opţiunea unui Brexit fără acord, prin urmare guvernul va încerca să obţină o extindere a perioadei de negociere a Brexit-ului.

În textul moţiunii este menţionat că, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexit-ul, atunci executivul va solicita Uniunii Europene o scurtă amânare a retragerii din UE, până la 30 iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislaţia necesară ieşirii din blocul comunitar. Dacă impasul persistă şi nu se reuşeşte votarea unui acord până pe 20 martie, atunci se va solicita Bruxellesului o amânare mai lungă a Brexit-ului. Orice amânare trebuie aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Bruxelles.

Tags: acordbrexitJeremy Huntmarea britaniePhilip HammondTheresa MayUniunea Europeană (UE)
Categorii: Externe