X

Jerome Powell (Fed): Încă nu s-a luat o decizie privind viitoarea politică monetară

Calea de urma în privinţa politicii monetare a devenit mai puţin sigură, după doar un an de majorări agresive ale dobânzilor, menite să contracareze inflaţia, a declarat, vineri, Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Riscul de a face prea mult sau prea puţin devine mai echilibrat şi politica noastră ajustată reflectă acest aspect. Nu am luat decizii privind măsura în care va fi adecvată o nouă înăsprire a politicii monetare”, a afirmat şeful Fed la o conferinţă a instituţiei.

Citeşte şi: Patruşev îi acuză pe americani de implicare în atacurile teroriste din Rusia – Black News

Acesta a explicat că efectele ulterioare ale recentelor turbulenţe din sectorul bancar au pus o anumită presiune asupra Fed de a majora dobânzile.

Înăsprirea condiţiilor de creditare înseamnă că “ar putea fi necesar ca rata dobânzii să nu crească atât de mult cât am estimat pentru a ne îndeplini obiectivele”, a apreciat Powell.

Rata anuală a inflaţiei în SUA a încetinit uşor în aprilie, la 4,9%, de la 5% în martie, potrivit indicelui preţurilor de consum publicat luna aceasta de Departamentul Comerţului şi care este utilizat ca indicator de referinţă de Rezerva Federală americană.

În 3 mai, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat cu 0,25% rata dobânzii şi a indicat că ar putea opri alte majorări, dând astfel timp oficialilor pentru a evalua efectele negative ale recentelor turbulenţe din sectorul bancar şi a monitoriza evoluţia inflaţiei.

Citeşte şi: Pandemia de COVID a provocat 15 milioane de decese în întreaga lume – Black News

Oficialii Fed au decis, în unanimitate, să majoreze rata dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%, în linie cu estimările analiştilor. Este a zecea majorare consecutivă a dobânzii în SUA din martie 2022.

Băncile comerciale au de suferit de pe urma majorării dobânzii de referinţă, care stabileşte costul la care băncile se împrumută între ele. Acest cost a urcat în mai puţin de un an de la un interval cuprins între 0 şi 0,25% până la valori cuprinse între 4,75% şi 5% în prezent. 

Tags: Jerome PowellRezerva Federală a SUA (Fed)SUA
Categorii: PoliticăȘtirile zilei