X

O jihadistă franceză arestată în Siria i-a cerut președintelui Macron să fie transferată în Franţa

O jihadistă franceză arestată de forţele kurde în Siria i-a cerut preşedintelui Emmanuel Macron să fie transferată în Franţa împreună că cei doi copii ai săi, pentru a putea “răspunde pentru faptele sale”, a anunţat miercuri avocatul său, informează AFP.

Acest dosar, extrem de spinos pentru Paris, survine în condiţiile în care o altă membră a mişcării jihadiste franceze, Emilie Koenig, a fost la rândul său arestată de curând de forţele kurde în Siria, potrivit mamei sale, care i-a scris ministrului francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian pentru a-i cere de asemenea “repatrierea” fiicei sale şi a copiilor ei, conform agerpres .

Cealaltă jihadistă franceză “doreşte să fie repatriată împreună cu copiii săi”, în vârstă de 10 luni şi doi ani, “pentru a răspunde pentru faptele sale în faţa autorităţilor judiciare franceze”, potrivit scrisorii trimise la 2 ianuarie de avocata sa, Marie Dosé, preşedintelui Franţei.

Citește și : Încasările obţinute pe Broadway au stabilit un nou record în 2017, depășind pragul de 1,6 miliarde de dolari

Plecată în Siria în vara lui 2014 împreună cu fratele său, ea face obiectul unui mandat de căutare emis de Franţa în 2016 şi este vizată de o anchetă judiciară declanşată la Paris.

Tânăra femeie a informat că în prezent este deţinută într-o tabără kurdă din Siria, în apropiere de frontiera turcă, împreună cu alte două femei franceze, printre care Emilie Koenig, pionieră a jihadului plecată în zona irako-siriană încă în 2012.

“Deţinută într-o tabără kurdă, ea a fost interogată şi torturată”, a afirmat mama lui Emilie Koenig, care s-ar afla în compania celor trei copii ai săi, născuţi în Siria.

În ziua de azi “se pare că niciuna dintre cetăţenele franceze ţinute prizoniere în această tabără nu a avut contacte cu autorităţile franceze – direct sau indirect – şi nici nu au fost interogate de serviciile de informaţii franceze”, se spune în scrisoarea avocatului.

Potrivit serviciilor de informaţii franceze, “câteva zeci” de adulţi francezi, combatanţi jihadişti sau soţiile lor, se află în prezent în tabere sau închisori în Irak sau Siria.

Cazul femeilor însoţite de copiii lor este cel mai complex, iar Emmanuel Macron a asigurat în noiembrie că soarta lor va fi examinată “caz cu caz”.

Voci de pe eşichierul politic de dreapta se opun oricărei repatrieri. Pentru Lydia Guirous, purtătoarea de cuvânt a partidului Republicanii, femeile jihadiste trebuie să fie “judecate acolo unde se află”, pentru că “nu trebuie asumat niciun risc legat de securitatea francezilor”.

Tags: Emilie KoenigEmmanuel MacronfrantaJean-Yves Le DrianjihadistăkurdeMarie Doséparissiria
Categorii: Diaspora