X

Jihadiștii au eliberat şase din cei 27 de ostatici în provincia siriană Suweida (OSDO)

Gruparea Stat Islamic (SI) a eliberat şase din cei 27 de ostatici deţinuţi în provincia Suweida din 25 iulie, în schimbul prizonierilor SI deţinuţi de regimul sirian şi al unei răscumpărări, a anunţat sâmbătă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de France Presse, potrivit Agerpres.

“Două femei şi patru copii din provincia Suweida au fost eliberaţi în timpul nopţii”, a declarat directorul OSDO Rami Abdel Rahman. “Acesta este primul val” al unui acord încheiat cu regimul sirian, “sub supravegherea directă a Rusiei”, pentru “eliberarea tuturor ostaticilor” contra a “60 de deţinuţi de către SI aparţinând regimului şi unei răscumpărări de 27 milioane de dolari”, a adăugat el.

Citește și : Arabia Saudită recunoaşte că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul

“Ceilalţi 21 de ostatici rămaşi ar trebui eliberaţi în următoarele câteva ore sau zile”, a adăugat Abdel Rahman.

La sfârşitul lunii iulie, SI a efectuat atacuri coordonate şi atentate sinucigaşe în mai multe localităţi din provincia Suweida (sud), făcând peste 250 de morţi, unul dintre cele mai ridicate bilanţuri de la începutul războiului în Siria în 2011.

Aproximativ 30 de persoane, mai ales femei şi copii, au fost răpite de gruparea jihadistă după aceste atacuri împotriva comunităţii druze, majoritară în această provincie.

De atunci, au fost executaţi doi ostatici: o femeie de 25 de ani şi un student de 19 ani. O femeie de 65 de ani a murit de asemenea în detenţie.

Tentativele de mediere cu răpitorii, ale Rusiei şi regimului sirian, cu implicarea reprezentanţilor familiilor sau a înalţilor demnitari druzi, au eşuat la început.

Cu toate acestea, ultima rundă de discuţii a dat roade: înţelegerea a fost încheiată pentru o răscumpărare de un milion de dolari pentru fiecare din cei 27 de ostatici încă în viaţă, oprirea unei ofensive a regimului împotriva SI într-o zonă de deşert din provincia Suweida şi eliberarea a zeci de soţii de jihadişti, potrivit OSDO.

Citește și : Parlamentul macedonian a votat în favoarea schimbării numelui țării

Ca parte a acordului, Forţele Democratice Siriene (FDS), formate din combatanţi kurzi şi arabi şi susţinute de o coaliţie internaţională antijihadistă condusă de Washington, “trebuie de asemenea să elibereze prizonierii SI”, potrivit lui Abdel Rahman, care nu a precizat numărul lor.

După ce SI a controlat teritorii vaste din Irak şi Siria începând din 2014, ultimele redute ale grupării jihadiste se află acum înconjurate de deşert.

Tags: osdoostaticiRami Abdel Rahmanstat islamicSuweida
Categorii: Sinteze