Jihadistul francez Tyler Vilus, condamnat la zeci de ani de închisoare pentru crime comise în Siria

Publicat:

Un tânăr francez convertit la islam, Tyler Vilus, care a luptat în Siria alături de gruparea Stat Islamic, a fost condamnat vineri, la Paris, la 30 de ani de închisoare pentru crime comise în Siria în perioada 2013 – 2015, informează AFP, scrie agerpres.

Tyler Vilus, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat în Turcia în urmă cu cinci ani în timp ce se pregătea să prindă un zbor spre Praga. Procurorii au susţinut în faţa instanţei că tânărul intenţiona să conducă echipa de luptători şi atentatori sinucigaşi care au comis atentatul din Paris în noiembrie 2015, dar nu au putut să demonstreze acest lucru.


Citește și : Nou record de îmbolnăviri cu noul coronavirus în SUA

“Prin faptul că nu a ales o sentinţă pe viaţă, instanţa a decis să vă acorde o rază de speranţă pentru a putea evolua”, a declarat judecătorul şef Laurent Raviot.

Vilus, care s-a convertit la islam la vârstă de 21 de ani, a negat orice legătură cu atentatul din 13 noiembrie 2015, dar a recunoscut pentru prima dată că a părăsit câmpul de luptă sirian pentru a “muri cu arma în mână”, potrivit Reuters.

“În adâncul sufletului, am ştiut că atunci când voi pleca, voi muri. Este o cale fără întoarcere”, a declarat tânărul jihadist francez în faţa instanţei, descriind emoţiile trăite în momentul în care a părăsit califatul. Numele său de luptător este Abu Hafs.

Procurorul şef a comunicat instanţei că Vilus s-a instruit să ucidă în Siria astfel încât să poată să îi măcelărească pe cei pe care îi considera necredincioşi în Franţa.”Vărsarea sângelui necredincioşilor îl face să jubileze” a afirmat procurorul.

Având puţin martori la dispoziţie, acuzarea a recurs la înregistrările video publicate online de gruparea Stat Islamic cu scopul de a atrage susţinători. Printre probele procuraturii se numără şi un videoclip în care Vilus este clar identificat şi în care apar doi bărbaţi forţaţi să îngenuncheze pe o stradă din estul Siriei înainte de a fi executaţi. Vilus a declarat că a nimerit în această scenă în timp ce ieşea dintr-o moschee. El le-a spus celor cinci judecători că a renunţat la ideologia criminală a grupării Stat Islamic.

Citește și : Justin Trudeau ezită să meargă la Washington la summitul ce marchează intrarea în vigoare

Deşi procurorii nu au putut dovedi că Vilus a ucis, ei au convins instanţa că acuzatul face parte dintr-o grupare organizată care a comis crime. Conform legii franceze, pedeapsa este
aceeaşi.

Tyler Vilus se numără printre primii din generaţia sa care au ajuns în Siria, pentru prima oară la sfârşitul anului 2012, fiind de asemenea unul din puţinii supravieţuitori care s-au întors în Franţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.