Jihadistul Maxime Hauchard, considerat unul dintre călăii grupării Stat Islamic, a murit

Publicat:

O figură franceză a propagandei grupării Statul Islamic (SI), considerată unul dintre călăii acesteia, jihadistul originar din Normandia Maxime Hauchard a murit în circumstanţe deocamdată considerate vagi, scrie AFP, potrivit news.ro .

”Data şi circumstanţele morţii sale sunt încă necunoscute, dar se pare că a decedat în vara lui 2017”, au declarat pentru AFP surse apropiate anchetei, care se sprijină pe informaţii de la serviciile franceze.


Citește și : SUA : O pasarelă pietonală s-a prăbuşit pe o autostradă cu şase benzi la Miami. Mai mulți morți

Născut la 17 martie 1992, acest tânăr francez a fost filmat, cu faţa descoperită, la sfârşitul lui 2014, de către SI, într-o înregistrare video a decapitării unui ostatic american şi a 18 prizonieri din armata siriană.

Maxime Hauchard, vizat după difuzarea acestei înregistrări video de un mandat internaţional emis pe numele său de Franţa, a fost înscris de Statele Unite, în septembrie 2015, pe lista neagră a ”combatanţilor terorişti străini”.

Potrivit Departamentului de Stat american, Maxime Hauchard, la acea vreme în vârstă de 22 de ani, ar fi arătat capul decapitat al ostaticului american Peter Kassig, în vârstă de 26 de ani, un lucrător umanitar răpit în octombrie 2013 în Siria, în această înregistrare video de propagandă.

În Franţa, el era vizat de la 26 decembrie 2014, de o procedură judiciară cu privire la ”asasinate în legătură cu o întreprindere teroristă”.

Maxime Hauchard a crescut într-o mică comună din Normandia, cu 3.200 de locuitori, Bosc-Roger-en-Roumois, într-o familie catolică şi fără probleme.

El s-a convertit la islam în 2009, după care s-a radicalizat pe Internet. Din octombrie 2012 în mai 2013, el a plecat de două ori în Mauritania, la centre de studii de sorginte salafistă, ceea ce l-a plasat în vizorul Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI).

La întoarcere, ”nu mai săruta fetele din familie, pleca de la masă când era o sticlă de vin, îmi cerea să pun ştiri când ascultam muzică”, le-a spus tatăl său anchetatorilor.

La 17 august 2013, el a plecat în Siria, prin Turcia, spunând familiei că vrea ”să se ocupe de răniţi” pe front. De fapt a fost atras de recrutori din SI.

300 DE JIHADIŞTI UCIŞI DIN 2014

Pe Internet, Maxime Hauchard se afişa sub numele de război “Abou Abdallah al-Faransi” şi posta fotografii în ţinută de luptă, făcând paradă de armement greu şi îndemnând candidaţi la jihad să i se alăture.

El a făcut să se vorbească despre el din nou pe 16 noiembrie 2015, la trei zile după atentatele de la Paris, soldate cu 130 de morţi, postând pe Twitter o ameninţare, ulterior ştearsă: ”Brazilia, voi sunteţi viitoarea noastră ţintă”, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice (JO) de la Rio.

Începând din 2014, 300 de jihadişti francezi – inclusiv 12 femei – au fost ucişi în teatrul irakiano-sirian.

Între ultimii jihadişti ucişi se află Sabri Essid, fiul unui partener al mamei lui Mohamed Merah, tânărul jihadist care a ucis în martie 2012 şapte persoane, inclusiv trei copii evrei, în sud-vestul Franţei.

Sabri Essid, în vârstă de 33 de ani, a fost executat de o ”aripă dură” a SI în Siria în toamnă, potrivit mai multor mărturii culese de serviciile de informaţii franceze şi nu de o mină, aşa cum a anunţat în februarie o revistă neoficială a SI.

Potrivit Guvernului francez, aproximativ 1.700 de francezi au plecat în zonele irakiano-siriene începând din 2014. Aproximativ 730 de adulţi şi 500 de copii se află în continuare în zonă.

După ce au intrat în SI, 256 de adulţi au revenit în Franţa – potrivit datelor actualizate la 7 martie de Ministerul de Interne – şi 78 de minori.

Cei care s-au întors de la jihad sunt vizaţi de autorităţile franceze în urma atentatelor sângeroase din 2015, comise în parte de jihadişti francezi întorşi din Siria.

Citește și : SUA impun sanţiuni pentru 19 ruşi în cazul insurgenței Rusiei în alegerile din 2016

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.