Jim Mattis face presiuni asupra aliaţilor europeni din NATO să îşi sporească bugetul pentru apărare

Publicat:

Secretarul american al apărării Jim Mattis ar urma să îi preseze miercuri pe aliaţii europeni din cadrul NATO să îşi respecte promisiunea de a creşte bugetele militare, în contextul în care SUA vor propune o sporire a propriilor cheltuieli cu apărarea în Europa, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Pentru prima dată, ţările NATO au înaintat planuri pentru a arăta cum îşi propun să atingă ţinta de a aloca pentru apărare 2% din produsul intern brut până în 2024, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat să retragă sprijinul SUA pentru aliaţii care nu cresc bugetele militare.


Citeşte şi: Donald Trump SCHIMBĂ ambasadorii SUA din Polonia şi Ungaria

Cincisprezece din cele 28 de state membre, fără SUA, au acum o strategie de a îndeplini această ţintă convenită în cadrul NATO pentru prima dată în 2014 ca răspuns la anexarea de peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, după ani în care statele europene şi-au redus bugetele pentru apărare.

Nu este clar însă dacă aceste angajamente vor fi suficiente pentru preşedintele Donald Trump, care va participa la summitul NATO din iulie.

În timp ce Franţa intenţionează să crească cheltuielile militare cu peste o treime între 2017 şi 2025, Spania a anunţat că nu va putea atinge ţinta stabilită pentru 2024, iar Belgia şi Italia sunt de asemenea în urmă.

Deşi Germania a anunţat un proiect de mai multe miliarde de euro, acesta nu va fi suficient pentru a ajunge la 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

Citeşte şi: Vicele american crede că ‘Iisus îi transmite ce să spună’

Conform datelor NATO, Marea Britanie, Grecia, România şi cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – îndeplinesc sau sunt aproape să îndeplinească ţinta.

Este de aşteptat ca Mattis să adopte o poziţie fermă, potrivit lui Katie Wheelbarger, adjunctă a secretarului apărării responsabilă cu chestiunile de securitate internaţionale.

“Va discuta cu cei care nu au planuri naţionale de a îndeplini ţinta de 2% şi le va sugera că trebuie să dezvolte astfel de planuri”, a declarat ea presei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.