X

Jocul video Fortnite a devenit disponibil pe iPhone-uri în UE şi pe telefoanele cu sistemul Android la nivel global

Jocul video Fortnite a devenit disponibil pe iPhone-uri în UE şi pe telefoanele cu sistemul Android la nivel global

Jocul cu împuşcături Fortnite este disponibil din nou pe iPhone-uri în Uniunea Europeană şi în întreaga lume pe dispozitivele cu sistemul Android al Google, după o pauză de patru ani, în urma măsurilor legale luate de UE, potrivit dezvoltatorului Epic Games, transmite Reuters.

Fortnite, creat de Epic, un studio cu sediul în SUA şi susţinut de Tencent din China, cel mai mare studio de jocuri din lume, a fost lansat în 2017 iar formatul său ”battle royale”, al ultimului jucător rămas în picioare, a devenit un succes instantaneu, atrăgând milioane de jucători dedicaţi, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Dar, în august 2020, Apple şi Google, parte a grupului Alphabet, au eliminat Fortnite din magazinele lor de aplicaţii pentru încălcarea regulilor lor prin lansarea unei funcţii de plată, determinând mai multe procese care le-au contestat regulile de percepere a unor comisioane de până la 30% din plăţi.

La momentul interzicerii, Epic avea doar 116 milioane de utilizatori pe platforma Apple.

Legea UE privind serviciile digitale (Digital Markets Act – DMA) permite Epic să-şi lanseze magazinul de jocuri în bloc, deşi Apple încă blochează utilizatorii din afara Europei să acceseze Fortnite şi magazinul său de jocuri, a spus compania.

”Suntem cu adevărat recunoscători Comisiei Europene pentru că nu numai că a promovat DMA şi a permis concurenţa în magazine, ci şi pentru că a intrat şi a ţinut ferm Apple şi Google în picioare pentru a ne asigura că nu pot împiedica concurenţa. Ei făceau eforturi mari să ne încetinească şi au încercat să ne oprească de mai multe ori, iar Comisia Europeană a făcut întotdeauna un pas şi s-a asigurat că concurenţii pot intra pe piaţă”, a declarat CEO-ul Epic, Tim Sweeney.

Magazinul se lansează cu Fortnite, Rocket League Sideswipe şi noul Fall Guys pentru mobil, iar Epic lucrează cu alţi dezvoltatori pentru a-şi lansa jocurile şi aplicaţiile prin intermediul magazinului său.

Epic, care are 75 de milioane de utilizatori activi lunar în magazinul său de PC, se aşteaptă să adauge 100 de milioane de noi utilizatori de telefonie mobilă până la sfârşitul anului.

Jocurile ar fi disponibile şi prin magazine mobile independente, cum ar fi AltStore. Cu toate acestea, procesul de instalare este lung, cu un proces de instalare în 15 paşi pe dispozitivele iOS, setările dispozitivului confuze şi ecranele sperie, a spus Epic.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Apple a spus că, pentru a activa noile capabilităţi pentru dezvoltatorii din UE, a lucrat pentru a le face cât mai uşoare posibil pentru utilizatori, încercând totodată să le protejeze confidenţialitatea şi securitatea.

”Probabil că am pierdut peste un miliard de dolari din venituri pierzând accesul la baza de clienţi iOS din întreaga lume timp de patru ani, dar care este costul libertăţii?”, a spus Sweeney.

Tags: AndroidFortniteiPhone
Diverse