X

Jocurile Olimpice de vară de la Paris din anul 2024

Jocurile Olimpice de vară de la Paris din anul 2024

La un secol de la cea precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice găzduită de capitala Franţei (4 mai – 27 iulie 1924), cea mai râvnită întrecere sportivă a planetei revine la 26 iulie 2024 la Paris, în cea de-a treia prezenţă pe tărâm francez şi tot atâtea ediţii găzduite în ce priveşte varianta olimpică a sporturilor de iarnă (Chamonix 1924, Grenoble 1968, Albertville 1992), conform Reuters, olympics.com şi https://sportstar.thehindu.com.

Jocurile Olimpice de la Paris se desfăşoară în intervalul 26 iulie – 11 august, iar Jocurile Paralimpice au loc în perioada 28 august – 8 septembrie 2024, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Un număr de 10.500 de sportivi participă în cele 19 zile ale competiţiei olimpice la 329 de evenimente dedicate pe durata celor 754 de sesiuni ce reunesc atât competiţiile cât şi ceremoniile de premiere, indică https://olympics.com. Un număr de 20.000 de jurnalişti sunt acreditaţi pentru a relata din cele 35 de locaţii dedicate ale competiţiei olimpice, iar 45.000 de voluntari s-au angajat să se implice pentru a sprijini buna desfăşurare a acestei ediţii a Jocurilor Olimpice. Fanii pot urmări desfăşurarea şi evenimentele sociale cele mai importante ale olimpiadei în aplicaţia web dedicată care a fost dezvoltată special şi care include şi 15 caracteristici de realitate augmentată.

Ceremonia deschiderii Jocurilor Olimpice de la Paris este găzduită într-un spectacol atipic în care sportivii şi artiştii celebrează laolaltă spectacolul Olimpiadei în capitala Franţei, potrivit agenţiei Reuters. Fluviul Sena va fi gazda unui spectacol diferit de ediţiile precedente unde ceremonia Jocurilor Olimpice a fost găzduită de un stadion reprezentativ. Zeci de bărci vor transporta în timpul ceremoniei sportivii şi performerii implicaţi pe o distanţă de 6 km pe Sena. ”Cunoaştem importanţa ceremoniei de deschidere pentru Jocurile Olimpice. Este reprezentativă pentru atleţi şi pentru ţara care organizează Olimpiada.” a explicat Tony Estanguet, şeful Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit Reuters. Spectacolul ceremoniei de deschidere cu jocuri de lumini şi de sunet, în care vor fi implicate monumente din imediata vecinătate a întregului traseu, porneşte de la podul Austerlitz, trece pe lângă catedrala Notre-Dame şi ajunge în dreptul Turnului Eiffel, specifică Reuters.

Peste 300.000 de spectatori sunt aşteptaţi să asiste fizic la ceremonia de deschidere în spaţiile special amenajate pe malurile Senei şi alte sute de milioane în calitate de telespectatori pe canalele de televiziune sau pe reţelele de socializare. Ceremonia este programată a se desfăşura pe o durată de trei ore şi trei sferturi şi urmează să fie o frescă impresionantă care va îmbina parada atleţilor, picturi artistice şi elemente specifice de protocol olimpic, potrivit lui Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice introduce un nou sport olimpic, competiţia de breakdance, şi readuce în atenţia competiţiei olimpice trei sporturi introduse la ediţia de la Tokyo, respectiv escaladă, skateboarding şi surfing. Breakdance este o formă de dans sportiv urban ce provine din Bronxul anilor 1970, fiind anunţat încă din 2020 pentru a face parte din programul competiţional olimpic al Jocurilor Olimpice din 2024. În ce priveşte cele trei sporturi care au fost introduse la Tokyo şi revin la ediţia de la Paris, anume escaladă, skateboarding şi surfing, organizatorii au pregătit competiţii dedicate. Astfel, la căţărare vor fi două evenimente pentru probele de masculin şi feminin, skateboarding va avea de asemenea două secţiuni stradă şi parc, iar la surfing 48 de surferi vor concura la evenimentele organizate în Teahupo’o în Tahiti la o distanţă de 16.000 de km de locul principal al Jocurilor Olimpice din Paris, indică agenţia Reuters. Chiar dacă şi-a făcut debutul la ediţia de la Tokyo, disciplina karate nu face parte din programul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, nici baseball-ul şi softball-ul nu se regăsesc în calendarul Olimpiadei din acest an.

România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline.

Tags: Jocurile olimpiceJocurile Paralimpiceparis
Sport