X

Jocurile Paralimpice de la Paris sunt ‘noul reper’, a declarat preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic

Jocurile Paralimpice de la Paris sunt ‘noul reper’, a declarat preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic

Jocurile Paralimpice 2024 de la Paris sunt “noul reper” în materie de organizare şi de experienţă a sportivilor, a declarat duminică preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic (IPC), Andrew Parsons, cu câteva ore înaintea ceremoniei de închidere, informează AFP.

“Este noul reper, sub toate aspectele”, de la locurile în care s-au desfăşurat competiţiile până la experienţa sportivilor, trecând prin satul paralimpic, a asigurat Andrew Parsons într-o conferinţă de presă, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Parsons a menţionat ca momente forte ceremonia de deschidere şi prima medalie obţinută de un sportiv din delegaţia refugiaţilor, Zakia Khudadadi, la para-taekwondo.

“Jocurile sunt mai competitive ca oricând”, a spus el, amintind înfrângerea Braziliei în semifinalele turneului de fotbal pentru nevăzători sau pe cea a vedetei olandeze Diede de Groot în finala probei de tenis în scaun cu rotile.

Numărul de bilete vândute “a depăşit 2,5 milioane”, a declarat Tony Estanguet, preşedintele comitetului de organizare Paris 2024. “Au fost mai mulţi oameni care au mers să vadă para-nataţia decât nataţia la Jocuri”, a subliniat el în prezenţa unor reprezentanţi ai statului şi ai comunităţilor.

45 de milioane de francezi au urmărit Jocurile Paralimpice la televizor, dintre care peste cinci milioane sâmbătă seara pentru victoria echipei Franţei în turneul de fotbal pentru nevăzători, a spus Estanguet.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În ceea ce priveşte moştenirea Jocurilor, preşedintele Regiunii Ile-de-France, Valerie Pecresse, a asigurat că o parte din mijloacele de securitate din transport (efective ale poliţiei, brigăzi de câini, camere de supraveghere) vor fi păstrate şi a menţionat încă o dată “cea mai mare provocare a următoarelor decenii în transportul din Regiune”: a-l face accesibil, în special liniile de metrou, pentru persoanele cu mobilitate redusă.

13 studii de impact vor fi publicate în lunile următoare pentru o analiză mai detaliată, a indicat ministrul demisionar al Sportului, Amelie Oudea-Castera.

Tags: Jocurile Paralimpiceparis
Sport