Joe Biden cere regimului cubanez ‘să-şi asculte poporul’

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden i-a solicitat luni regimului cubanez ”să-şi asculte poporul şi apelul său vibrant la libertate”, la o zi după manifestaţiile istorice din Cuba, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Statele Unite cer regimului cubanez să-şi asculte poporul şi să răspundă nevoilor lui în acest moment crucial”, a afirmat Biden, citat într-un comunicat difuzat de Casa Albă.


Citește și: UEFA a eşuat în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei legate de pandemie, avertizează un expert german

Mii de cubanezi au ieşit spontan duminică pe străzile oraşelor cubaneze, scandând ”Libertate!”, ”Ne este foame” şi ”Jos dictatura!” şi cerând demisia preşedintelui Miguel Diaz-Canel.

Protestele din Cuba au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice din ţară din ultimii 30 de ani şi al recrudescenţei epidemiei de COVID-19.

Aceasta este o mobilizare inedită în Cuba, unde singurele adunări autorizate sunt în general cele ale Partidului Comunist.

”Cubanezii îşi afirmă curajos drepturile lor fundamentale universale. Aceste drepturi trebuie să fie respectate, inclusiv dreptul de a manifesta paşnic şi dreptul de a-şi decide liber propriul viitor”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

De partea sa, ministrul de externe cubanez Bruno Rodriguez a susţinut că mercenari finanţaţi de SUA au cauzat evenimentele de duminică din Cuba printr-o strategie mascată sub forma unei campanii pe social media pentru ajutor umanitar.

Duminică seară, guvernul american avertizase că va ”condamna ferm orice act de violenţă sau care ar viza manifestanţii paşnici ce îşi exercită drepturile universale”, potrivit unui tweet al consilierului pentru securitate naţională american, Jake Sullivan.

”Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe nu are autoritatea politică şi morală de a vorbi despre Cuba”, a reacţionat luni Rodriguez pe Twitter.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.