Joe Biden face o vizită istorică în Papua Noua Guinee

Publicat:

Joe Biden va deveni primul preşedinte american în exerciţiu care va vizita Papua Noua Guinee pentru o călătorie scurtă, dar simbolică, a declarat joi ministrul de externe al arhipelagului din Oceania, Justin Tkatchenko, notează AFP, potrivit agerpres.

“Va veni pe 22 mai, în cursul dimineţii, şi va rămâne doar trei ore”, a declarat şeful diplomaţiei de la Port Moresby, adăugând că discuţiile ar urma să se concentreze pe probleme economice, de securitate şi schimbări climatice.


Citeşte şi: De ce pierd SUA în ‘jocurile războiului’? – Black News

Preşedintele american intenţionează să facă escală la Port Moresby în mai, în marja călătoriilor sale la summitul G7 din Japonia şi a unei vizite la Sydney cu alianţa informală numită QUAD pe care o formează cu Japonia, Australia şi India, a precizat ministrul de externe.

Această vizită prezidenţială este un semn al importanţei strategice tot mai mari pe care o are Papua Noua Guinee, într-o regiune în care China se afirmă din ce în ce mai mult.

Preşedintele Xi Jinping a vizitat Port Moresby în 2018 cu mare fast, cu drapele chinezeşti arborate în capitală şi un uriaş alai care a reunit mulţimea.

Această vizită a fost considerată drept o lovitură diplomatică majoră pentru Beijing.

Responsabilii americani şi australieni sunt îngrijoraţi de creşterea rapidă a investiţiilor chineze în Papua Noua Guinee, bogată în resurse.

Citeşte şi: Tezaurizarea în aur revine, ca plasă de siguranță în timp de război și mijloc de rebeliune împotriva dolarului – Black News

Mai mulţi secretari de stat americani au făcut vizitat statul suveran în trecut, printre care Hillary Clinton. Fostul vicepreşedinte Mike Pence a mers în Papua Noua Guinee în 2018.

Potrivit arhivelor Departamentului de Stat, care funcţionează din perioada administraţiei Theodore Roosevelt în 1901, niciun preşedinte american în exerciţiu nu a vizitat vreodată Papua Noua Guinee.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.