X

Joe Biden face o vizită istorică în Papua Noua Guinee

Joe Biden va deveni primul preşedinte american în exerciţiu care va vizita Papua Noua Guinee pentru o călătorie scurtă, dar simbolică, a declarat joi ministrul de externe al arhipelagului din Oceania, Justin Tkatchenko, notează AFP, potrivit agerpres.

“Va veni pe 22 mai, în cursul dimineţii, şi va rămâne doar trei ore”, a declarat şeful diplomaţiei de la Port Moresby, adăugând că discuţiile ar urma să se concentreze pe probleme economice, de securitate şi schimbări climatice.

Citeşte şi: De ce pierd SUA în ‘jocurile războiului’? – Black News

Preşedintele american intenţionează să facă escală la Port Moresby în mai, în marja călătoriilor sale la summitul G7 din Japonia şi a unei vizite la Sydney cu alianţa informală numită QUAD pe care o formează cu Japonia, Australia şi India, a precizat ministrul de externe.

Această vizită prezidenţială este un semn al importanţei strategice tot mai mari pe care o are Papua Noua Guinee, într-o regiune în care China se afirmă din ce în ce mai mult.

Preşedintele Xi Jinping a vizitat Port Moresby în 2018 cu mare fast, cu drapele chinezeşti arborate în capitală şi un uriaş alai care a reunit mulţimea.

Această vizită a fost considerată drept o lovitură diplomatică majoră pentru Beijing.

Responsabilii americani şi australieni sunt îngrijoraţi de creşterea rapidă a investiţiilor chineze în Papua Noua Guinee, bogată în resurse.

Citeşte şi: Tezaurizarea în aur revine, ca plasă de siguranță în timp de război și mijloc de rebeliune împotriva dolarului – Black News

Mai mulţi secretari de stat americani au făcut vizitat statul suveran în trecut, printre care Hillary Clinton. Fostul vicepreşedinte Mike Pence a mers în Papua Noua Guinee în 2018.

Potrivit arhivelor Departamentului de Stat, care funcţionează din perioada administraţiei Theodore Roosevelt în 1901, niciun preşedinte american în exerciţiu nu a vizitat vreodată Papua Noua Guinee.

Tags: Joe BidenJustin TkatchenkoPapua-Noua GuineePort MoresbySUA
Categorii: Știrile zilei