Joe Biden felicită Grecia cu ocazia ‘bicentenarului istoric’

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a subliniat, într-un mesaj de felicitare adresat Greciei cu ocazia “bicentenarului istoric” al războiului de independenţă, că această ţară este un “aliat crucial” cu care administraţia sa speră să-şi întărească relaţiile, a anunţat marţi preşedinţia elenă, informează AFP, potrivit agerpres.

“Luptătorii libertăţii din 1821 au fost inspiraţi de idealuri şi de acţiuni ale revoluţiei noastre americane, la fel cum revoluţionarii americani şi părinţii noştri fondatori au fost inspiraţi de exemplul democraţiei ateniene (a Antichităţii)”, a scris Joe Biden în această scrisoare adresată preşedintei Katerina Sakellaropoulou.


Citește și: ATAC ARMAT într-un magazin din SUA (VIDEO)! 10 oameni au fost uciși!

Biden salută Grecia ca fiind “un aliat crucial al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi un prieten apropiat al SUA, care asigură stabilitatea şi contribuie activ la pace şi prosperitate în Mediterana orientală, în Marea Neagră şi în Balcanii de vest”.

Preşedintele american se aşteaptă în timpul administraţiei sale la o “întărire a relaţiilor între cele două ţări şi la reafirmarea angajamentului ambelor ţări în cadrul NATO”.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care s-a deplasat la baza navală din Souda, pe insula Creta (sud), pentru a vizita portavionul USS Dwight Eisenhower, i-a mulţumit preşedintelui american pentru “mesajul călduros”. El şi-a exprimat mulţumirea în legătură cu “legăturile politice, economice şi sociale” între cele două ţări, legături care astăzi sunt “mai puternice ca oricând”.

O serie de manifestaţii vor avea loc joi la Atena pentru celebrarea bicentenarului revoluţiei greceşti.

Revolta populară din 25 martie 1821 a constituit punctul de declanşare a războiului de independenţă grec, ce va dura un deceniu înainte de crearea statului grec modern.

Citește și: Partidele de stânga au format noul guvern în Kosovo

O paradă militară va avea loc la Atena în Piaţa Syntagma (a Constituţiei), în faţa Parlamentului grec, în prezenţa a numeroşi lideri externi, printre care şi reprezentanţi ai ţărilor care au ajutat la acea epocă Grecia în revoluţia sa, iar avioane Rafale vor survola capitala.

Din cauza pandemiei de coronavirus, celebrările vor fi mai puţin festive decât erau prevăzute iniţial.

Premierul rus Mihail Mişustin şi prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, precum şi soţia lui Camilla ar urma să asiste la paradă. Însă preşedintele francez Emmanuel Macron nu va fi prezent, din cauza situaţiei sanitare în Franţa, precizează AFP. El va fi reprezentat de ministrul apărării, Florence Parly.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.