X

Joe Biden îndeamnă Serbia şi Kosovo la o ‘recunoaştere reciprocă’

Preşedintele american Joe Biden consideră că o normalizare a relaţiilor între Serbia şi Kosovo ar trebui să treacă printr-o ”recunoaştere reciprocă” şi îndeamnă Belgradul şi Pristina să-şi reia dialogul, conform unei scrisori adresate de liderul de la Casa Albă noii preşedinte kosovare, Vjosa Osmani, relatează AFP, potrivit agerpres.  

În scrisoarea de felicitare transmisă preşedintei Vjosa Osmani, publicată marţi de cabinetul acesteia, Joe Biden menţionează că o ”normalizare a relaţiilor cu Serbia este esenţială pentru ca Kosovo să-şi realizeze potenţialul”.

Citește și : 260 de ONG-uri cer 5,5 miliarde de dolari pentru a salva de la foamete 34 de milioane de oameni

Washingtonul ”va continua să susţină eforturile pentru obţinerea unei păci durabile, printr-un dialog constructiv între Kosovo şi Serbia şi, în fine, un acord de normalizare global” care ”să fie bazat pe o recunoaştere reciprocă”, a scris preşedintele SUA.

Vjosa Osmani a fost aleasă preşedinte al Kosovo după victoria categorică obţinută la alegerile legislative din februarie de mişcarea reformistă de stânga ”Autodeterminarea” (Vetevendosje), cu care ea se aliase.

Însă liderul acestei formaţiuni, Albin Kurti, devenit din nou prim-ministru în urma alegerilor (după ce fusese demis anul trecut prin moţiune de cenzură), a declarat că dialogul cu Belgradul – mediat de un deceniu de UE fără progrese notabile – nu se numără printre priorităţile sale, între care a menţionat combaterea pandemiei şi crearea de locuri de muncă în Kosovo, teritoriu marcat de sărăcie.

Joe Biden aminteşte în scrisoare şi legăturile sale personale cu Kosovo, unde fiul său Beau Biden, decedat în anul 2015, a participat după război la o misiune pentru statul de drept. O şosea din estul Kosovo poartă în prezent numele lui Beau Biden.

Citește și : O cofetărie din Ungaria vinde deserturi în formă de vaccin: Galben pentru AstraZeneca, verde pentru Pfizer

Serbia refuză să recunoască independenţa pe care Kosovo şi-a proclamat-o în anul 2008, după aproape zece ani de la conflictul armat ce s-a încheiat prin bombardamentele NATO care au constrâns trupele sârbe să se retragă.

SUA s-au numărat printre primele ţări care au recunoscut independenţa Kosovo. Recunoscători pentru susţinerea pe care Washingtonul le-a oferit-o, kosovarii se autodescriu drept poporul cel mai americanofil din lume.

Tags: BelgradCasa AlbaJoe BidenpristinaVjosa Osmani
Categorii: Știrile zilei