Joe Biden întinde covorul roşu pentru omologul său sud-coreean, Yoon Suk Yeol

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden l-a primit miercuri cu mare fast la Casa Albă pe omologul său sud-coreean, Yoon Suk Yeol, ambii lideri urmând să anunţe o consolidare a umbrelei de securitate a SUA pentru acest aliat-cheie împotriva Coreei de Nord, relatează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele Yoon, care se află într-o vizită de stat de şase zile în Statele Unite, a sosit în aplauzele câtorva sute de persoane adunate în faţa Casei Albe şi a fost primit onoruri militare în cadrul unei ceremonii foarte bine puse la punct.


Citește și : Biden merge la summitul G7 de la Hiroshima, în Japonia, în mai (Casa Albă)

Aceasta este doar a doua vizită de stat a unui lider străin sub conducerea preşedintelui Biden, după cea a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în decembrie anul trecut.

Joe Biden şi Yoon Suk Yeol urmează să se întâlnească în Biroul Oval şi apoi să ţină o conferinţă de presă comună, înainte de a participa, seara, la un dineu de gală cu soţiile lor.

Înainte de această întâlnire cu caracter geostrategic, oficiali de rang înalt au indicat că cei doi lideri intenţionau să anunţe măsuri de consolidare a descurajării împotriva ameninţărilor venite din partea vecinului din Nord, inclusiv o escală a unui submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară în Coreea de Sud, pentru prima dată în ultimele patru decenii.

Desfăşurarea “ocazională” a submarinului echipat cu rachete balistice dotate cu capacitate nucleară urmează să fie anunţată în cadrul unei “Declaraţii de la Washington”, care va fi adoptată de cei doi preşedinţi, conform unui înalt responsabil american.

Această declaraţie, care aminteşte de măsurile adoptate în “momentul de vârf al Războiului rece”, potrivit acestei surse, instituie un mecanism de consultare şi de schimb de informaţii cu Seulul în domeniul nuclear, care urmăreşte să consolideze umbrela de securitate americană şi să asigure aliatul sud-coreean.

“SUA nu au luat astfel de măsuri într-adevăr din timpul Războiului rece, împreună cu câţiva dintre aliaţii cei mai apropiaţi în Europa”, a afirmat responsabilul citat.

“Căutăm să ne asigurăm că, prin luarea acestor măsuri, angajamentul nostru în favoarea unei descurajări sporite nu face obiectul vreunei întrebări”, a adăugat acesta cu puţin timp înainte de întrevederea între Biden şi Yoon la Casa Albă.

Coreea de Nord a procedat în acest an la un nivel record de tiruri cu rachete balistice.

Un alt responsabil, de asemenea sub rezerva anonimatului, a asigurat că SUA nu au nicio intenţie de a staţiona arme nucleare în Coreea de Sud.

Între altele, Seulul va reafirma în declaraţie angajamentul său de a nu căuta să se doteze cu propriul său arsenal nuclear.

Potrivit SUA, este vorba de a face “dispozitivul nostru de descurajare mai vizibil prin desfăşurarea la intervale regulate a unor mijloace strategice, inclusiv vizita unui submarin nuclear în Coreea de Sud, ceea ce nu s-a mai făcut de la începutul anilor ‘ 80”, a afirmat acelaşi responsabil.

În afară de submarine, va exista o “cadenţă regulată a vizitelor de bombardiere şi portavioane”. Dar nu va exista o “staţionare acolo a acestor mijloace şi nici a armelor nucleare, în mod evident”, a spus el.

Oficialul de la Casa Albă a spus că autorităţile americane îi avertizaseră pe chinezi în prealabil cu scopul de a le explica “motivul” acestor măsuri, în timp ce Beijingul riscă să denunţe puternic o nouă escaladare a tensiunilor în regiune.

Acesta a mai împărtăşit “dezamăgirea” Washingtonului în legătură cu faptul că Beijingul nu a “făcut uz de influenţa sa” pe lângă Phenian.

Preşedinţii Biden şi Yoon vor adopta alte măsuri în materie de cooperare în domeniile cibernetic, economic şi în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citește și : Kamala Harris pune avortul în centrul campaniei pentru alegerile din 2024

Sosit marţi la Washington, preşedintele sud-coreean a făcut o vizită la cimitirul Arlington, precum şi la centrul spaţial Goddard al NASA, în apropiere de Washington, însoţit de vicepreşedinta SUA, Kamala Harris.

El s-a deplasat marţi seara împreună cu preşedintele Biden la Memorialul veteranilor războiului din Coreea, situat în centrul capitalei şi arătând figurine din oţel în mărime naturală ale soldaţilor care patrulau în timpul războiului Coreei (1950-1953) împotriva Nordului comunist.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.