Joe Biden, ‘profund decepţionat’ de o decizie a justiţiei care ameninţă sute de mii de tineri imigranţi

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat sâmbătă “profund decepţionat” de o decizie a justiţiei care invalidează parţial o reformă de referinţă a lui Barack Obama, menită să protejeze tinerii imigranţi sosiţi în SUA în timp ce erau copii, informează AFP, potrivit agerpres.

Joe Biden a precizat, într-un comunicat, că administraţia sa va face apel împotriva deciziei unui judecător federal, decizie “care cufundă sute de mii de tineri imigranţi într-un viitor incert”.


Citește și : Zece copii de jihadişti au fost repatriaţi în Belgia din Siria

Decizia vizează programul DACA (“Deferred Action for Childhood Arrivals”), adoptat în 2012 pentru a scoate din ilegalitate imigranţii sub 30 de ani, intraţi ilegal pe teritoriul american în timp ce erau copii şi care şi-au construit viaţa în SUA, supranumiţi “Dreamers”.

Circa 700.000 de tineri beneficiază de acest program, care împiedică expulzarea lor şi care le oferă un număr de securitate socială, indispensabil pentru a putea munci, conduce o maşină sau studia în SUA.

Însă, un judecător federal din Houston a estimat, vineri seara, că fostul preşedinte şi-a depăşit împuternicirile acţionând prin decret, după ce a eşuat în adoptarea acestei reforme în Congres. Decizia judecătorului nu vizează persoanele deja înscrise în program, însă interzice ca alţi tineri să poată beneficia de el.

Aceasta este o nouă lovitură dură după primele tentative de a anula aceste protecţii. În 2017, preşedintele republican Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale unul dintre obiectivele sale cheie, a decis să pună capăt programului DACA, decretându-l “ilegal”. Sesizate de urgenţă, tribunalele au suspendat decizia sa, după care guvernul Trump a făcut apel la Curtea Supremă, care a decis în final, în 2020, să anuleze decizia lui Trump de a suspenda programul de protecţie a tinerilor imigranţi ilegali.

De la instalarea sa la Casa Albă, Joe Biden, care a fost timp ce opt ani vicepreşedintele lui Barack Obama, a propus o amplă reformă în problema imigraţiei, care, între altele, prevede înscrierea în lege a statului celor supranumiţi “Dreamers”.

“Doar Congresul poate trasa calea spre cetăţenie pentru Dreamers şi să le dea asigurările şi stabilitatea de care ei au nevoie şi pe care le merită”, a subliniat Biden sâmbătă în comunicatul său.

Citește și : Turnul Eiffel a fost redeschis după opt luni de la închiderea sa din cauza pandemiei

Aceşti tineri se bucură în general de o bună imagine în rândul populaţiei care consideră, în marea majoritate, că ei nu trebuie să plătească pentru alegerea părinţilor lor.

Însă republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Congres, se opun violent altor dispoziţii ale reformei, ceea ce face adoptarea ei, în forma actuală, puţin probabilă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația Judecătoarea Ecaterina Buzu, candidată la funcția de...

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în...

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară Parlamentul a ratificat Acordul  dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul...

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.