X

Joe Biden se va întâlni cu liderii insulelor din Pacific la Casa Albă la 28 şi 29 septembrie

Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu liderii insulelor din Pacific la Casa Albă la 28 şi 29 septembrie, a transmis vineri purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre, într-un moment în care Washingtonul încearcă să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei în această regiune, potrivit AFP, potrivit agerpres.  

Acest summit, care reprezintă o premieră, a fost anunţat mai întâi la începutul lunii august, fără să fie precizată vreo dată.

Citește și : Putin a obținut o victorie-șoc care ar putea distruge lumea liberă

Întâlnirea “va reflecta” cooperarea dintre SUA şi insulele din Pacific pentru o “regiune indo-pacifică liberă şi deschisă”, a precizat Karine Jean-Pierre într-un comunicat, reluând laitmotivul Washingtonului de a contracara ambiţiile tot mai mari ale Beijingului.

Joe Biden va discuta de asemenea despre schimbările climatice – o ameninţare existenţială pentru aceste insule puse în pericol de creşterea nivelului apelor -, despre securitatea maritimă şi lupta împotriva COVID-19.

“Summitul va demonstra parteneriatul profund şi durabil al Statelor Unite cu insulele din Pacific şi regiunea Pacific, care se bazează pe o istorie, pe valori şi pe legături între popoare comune”, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

SUA încearcă să îşi consolideze legăturile cu insulele din Pacific în faţa unei Chine care îşi afirmă în mod clar prezenţa în regiune.

Insulele Solomon au semnat în aprilie un acord de securitate cu Beijingul care a îngrijorat SUA şi pe aliaţii lor.

Citește și : Israelienii au o părere mai bună despre Germania decât au germanii despre Israel (sondaj)

Tags: Casa AlbaJoe BidenKarine Jean Pierrepacificwashington
Categorii: Știrile zilei