Joe Biden şi clima, ‘vedetele’ summitului G20 de la Roma

Publicat:

Preşedintele american Joe Biden, care va avea o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron pentru prima dată de la aşa-numita ”criză a submarinelor”, şi clima, principalul argument în perspectiva Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow (Scoţia), vor fi protagoniştii summitului liderilor G20 care se va desfăşura în zilele de 30 şi 31 octombrie la Roma, ”blindată” de forţele de securitate, informează joi EFE, potrivit agerpres.

Reuniunea, la care preşedinţia italiană a G20 se va încheia, va fi marcată şi de absenţe importante, precum cea a preşedinţilor rus, Vladimir Putin, şi chinez, Xi Jinping, şi va fi unul din ultimele evenimente internaţionale unde va putea fi omagiat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, după 16 ani la putere.


Citeşte şi: Preşedinta Taiwanului are încredere în SUA – Black News

Pandemia şi distribuirea vaccinurilor în ţările mai puţin dezvoltate, o relansare economică sustenabilă pe fondul gravelor efecte produse de pandemia de coronavirus şi, mai presus de orice, lupta împotriva schimbărilor climatice şi găsirea unui compromis pentru reducerea emisiilor se profilează drept teme centrale ale unui summit în legătură cu care, cu doar două zile înainte de începerea lui, domneşte o oarecare secretomanie.

Participanţii

Întrevederea menită să aducă pacea între Biden şi Macron – care şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul de la Washington în urma crizei care a izbucnit în septembrie ca urmare a unui acord între SUA şi Australia care includea între altele vânzarea către Canberra de submarine nucleare americane şi care a atras după sine anularea unui megacontract între Australia şi Franţa – va fi unul dintre momentele-cheie ale sfârşitului de săptămână.

Startul va fi dat vineri dimineaţă, prin reuniunea dintre Biden şi premierul italian Mario Draghi, care a pus la bătaie întregul său prestigiu ca fost director al Băncii Centrale Europene pentru a face ca preşedinţia primului G20 postpandemic să fie un succes, lucru care va putea fi verificat după summit.

Biden va avea o întâlnire bilaterală şi cu cancelarul german Angela Merkel care, în ceea ce o priveşte, şi-a invitat cel mai probabilul succesor, pe Olaf Scholz, ministrul de finanţe în exerciţiu, să se alăture discuţiilor, care vor include o reuniune despre negocierile pe tema programului nuclear al Iranului, a relatat Reuters. Faptul că Merkel şi Scholz vor lua parte împreună la summitul G20 este un semn al continuităţii în ceea ce priveşte abordarea Germaniei faţă de G20, a declarat o oficialitate guvernamentală.

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez şi premierul spaniol Pedro Sanchez vor participa şi ei la summitul G20 din capitala Italiei. Şi-au mai confirmat prezenţa liderii Australiei, Canadei, Regatului Unit, Indiei, Indoneziei, Coreei de Sud, Africii de Sud, Arabiei Saudite, Turciei şi Uniunii Europene.

Absenţii

Vladimir Putin şi Xi Jinping, care nu vor asista la summit din cauza problemelor cauzate de pandemia de coronavirus în ţările lor, vor fi marii absenţi, în contextul în care Moscova şi Beijingul ocupă roluri-cheie în G20, însă vor urmări reuniunea prin videoconferinţă.

Nu vor fi prezenţi nici premierul Japoniei, Fumio Kishida, deoarece ţara sa se pregăteşte de alegeri generale, şi nici preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, care l-a delegat pe ministrul de externe Marcelo Ebrard.

Citeşte şi: Centrul Carter trimite o echipă de observatori pentru alegerile din Venezuela – Black News

Prezenţa preşedintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, continuă să fie o necunoscută, fiindcă deşi a anunţat că ”are în plan” să participe la summit, situaţia lui este complicată, după ce a fost acuzat de crime împotriva umanităţii pentru felul în care a gestionat pandemia de coronavirus în ţara sa.

Acorduri?

Ajungerea la un acord comun pentru realizarea obiectivului global de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050 sau cel mai târziu până în 2060 este marea provocare a Italiei în G20, în condiţiile în care Italia coprezidează şi Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow.

Draghi a reuşit să organizeze în urmă cu câteva săptămâni o reuniune extraordinară privind Afganistanul pentru ca, la Roma, să se poată axa pe climă, deşi şi la summitul G20 se va discuta despre planuri de relansare care să permită ca actuala criză să fie văzută drept o oportunitate de a înfrunta provocările globale din sectorul sanitar şi de a ajuta ţările cu mai puţine resurse.

Reuniunea va aborda totodată toate acordurile obţinute la diversele reuniuni G20 organizate de-a lungul anului, îndeosebi pe probleme de sănătate, la care s-a decis înlesnirea accesului mondial la vaccinuri, şi la cele dedicate chestiunilor financiare, care au dus la consolidarea unui acord de reformă fiscală globală care să includă un impozit minim pe profit la nivel global.

Întâlnirea mixtă de vineri, o reuniune a miniştrilor sănătăţii şi ai finanţelor din G20, are ca scop soluţionarea tuturor problemelor restante şi definirea termenilor pentru a putea fi incluşi în declaraţia finală a summitului.

Roma blindată

Capitala Italiei va fi o adevărată fortăreaţă începând de vineri dimineaţă, cu desfăşurarea a mii de poliţişti, câini de urmă şi genişti în cartierul Eur (prescurtare de la “Expoziţia Universală din Roma”), construit la dispoziţiile fostului dictator Benito Mussolini şi care va fi locul de desfăşurare a summitului G20.

În întreaga zonă vor fi impuse interdicţii de circulaţie, la fel şi în centru, iar Prefectura Romei a dispus închiderea tuturor colegiilor din Capitală începând de vineri dimineaţă şi până duminică.

Într-un oraş în care în urmă cu doar câteva săptămâni manifestanţi antivaccin şi neofascişti au luat cu asalt sediul principalului sindicat italian şi au încercat să pătrundă în sediul guvernului, securitatea este tratată cu maximă atenţie, cu desfăşurarea de drone de supraveghere a spaţiului aerian şi a 500 de militari mai mult decât fusese prevăzut iniţial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.