X

John Bolton: Înaintea retragerii trupelor americane din Siria trebuie întrunite anumite condiţii

Înaintea retragerii trupelor americane din Siria trebuie întrunite anumite condiţii, cum ar fi asigurarea securităţii aliaţilor kurzi ai SUA, a declarat duminică John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, transmite AFP, potrivit agerpres.

Aflat de sâmbătă într-o vizită în Israel, John Bolton a declarat în faţa presei că SUA doresc ca Turcia să garanteze protecţia kurzilor în Siria, conform postului NBC News. Însă Ankara nu-şi ascunde intenţia de a lansa o ofensivă militară împotriva acestora pentru a evita formarea chiar la graniţele Turciei a unui embrion de stat kurd ce ar putea alimenta separatismul kurzilor din Turcia.

Citește și : Decizie istorică în Arabia Saudită – Reformă majoră în ceea ce privște divorțul

Până în prezent aliaţi ai Washingtonului împotriva jihadiştilor, combatanţii kurzi din Siria se tem că retragerea americană i-ar putea lăsa fără nicio protecţie în faţa Turciei.

După ce a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, care a nemulţumit numeroşi aliaţi ai SUA şi a provocat demisii la Washington, Donald Trump a ţinut să asigure că această retragere se va face ”într-o anumită perioadă de timp”, nu ”de azi pe mâine”, ceea ce sugerează că el ar ţine cont de părerile celor care l-au atenţionat cu privire la riscurile unei retrageri precipitate.

”Există obiective pe care trebuie să le îndeplinim şi care sunt o condiţie a acestei retrageri”, a mai spus duminică Bolton, dar fără alte detalii. ”Data retragerii depinde de îndeplinirea acestor condiţii (…), iar odată ce acest lucru se va fi realizat, atunci vom putea vorbi despre un calendar”, a completat el.

Citește și : Manifestaţie a femeilor ”veste galbene” în Piaţa Bastiliei din Paris

De asemenea, Bolton a estimat că unii dintre cei aproximativ 2.000 de soldaţi americani aflaţi în prezent în Siria ar putea să rămână în continuare în această ţară, mai ales la baza de la al-Tanaf, în sudul Siriei, pentru a contracara prezenţa iraniană.

Şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se întâlneşte cu Bolton duminică seară, a promis că va continua eforturile de a împiedica implantarea militară a Iranului în Siria. De altfel, Israelul a efectuat sute de raiduri aeriene în Siria împotriva a ceea ce armata israeliană afirmă că au fost obiective militare iraniene şi transporturi de armament către gruparea Hezbollah.

Tags: Donald TrumpJohn BoltonkurzisiriaSUAturcia
Categorii: Știrile zilei