Joko Widodo face o vizită în Ucraina şi Rusia

Publicat:

Şeful statului indonezian şi preşedintele G20, Joko Widodo, va efectua săptămâna viitoare vizite în Ucraina şi Rusia pentru a discuta consecinţele economice şi umanitare ale invaziei ruse, a declarat miercuri ministrul indonezian de Externe, Retno Marsudi, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele indonezian va merge la Kiev şi Moscova după ce va reprezenta Indonezia ca ţară invitată la summitul G7 din Germania din 26-27 iunie, a afirmat Retno Marsudi.


Vezi şi: CUTREMUR puternic în Afganistan (VIDEO)! Sute de oameni au murit! – Black News

Joko Widodo va fi primul şef de stat asiatic care va merge în vizită în cele două ţări după invazia Rusiei în Ucraina.

“În timpul vizitei sale la Kiev şi Moscova, preşedintele Widodo se va întâlni cu preşedintele (Volodimir) Zelenski şi cu preşedintele (Vladimir) Putin”, a mai spus dna Marsudi într-o conferinţă de presă online.

Jakarta a stârnit numeroase controverse după invitarea Rusiei la summitul G20, care va avea loc în noiembrie pe insula indoneziană Bali, în pofida acuzaţiilor de crime de război în Ucraina.

Ţările occidentale, în special Statele Unite, fac presiuni asupra Indoneziei, care deţine anul acesta preşedinţia rotativă a G20, pentru a exclude Moscova de la această reuniune.

Şefa diplomaţiei indoneziene nu a precizat datele acestor întâlniri, însă ministrul Securităţii, Mahfud MD, a menţionat o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin pe 30 iunie, dată menţionată şi de agenţia de presă rusă Tass.

Retno Marsudi a afirmat că preşedintele Widodo va căuta o cale de ieşire din criza alimentară globală exacerbată de războiul din Ucraina, care a paralizat pieţele mondiale şi a provocat penurii ale uleiului de gătit şi o creştere a preţurilor pentru indonezieni.

“Vizita preşedintelui subliniază îngrijorările (Indoneziei) cu privire la problemele umanitare, încercând să contribuie la rezolvarea crizei alimentare cauzate de război şi de consecinţele acestuia”, a mai spus ea.

Citeşte şi: 15 morţi şi 16 răniţi într-un atac rus în regiunea Harkiv – Black News

La fel ca multe economii emergente, Indonezia a încercat să menţină o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina.

Şeful statului indonezian a refuzat să trimită arme în Ucraina, aşa cum a cerut preşedintele Zelenski, oferind în schimb ajutor umanitar.

Jakarta a invitat Ucraina să participe la summitul G20, iar preşedintele Zelenski a răspuns că va participa, cel puţin prin videoconferinţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.