X

‘Jorge 40’, un fost lider paramilitar columbian, a fost extrădat din SUA

Un fost lider paramilitar columbian pe numele căruia au fost emise 35 de mandate de arestare a fost extrădat din SUA, au anunţat autorităţile din statul latino-american, citate marţi de dpa, potrivit agerpres.

Rodrigo Tovar Pupo, cunoscut ca “Jorge 40”, fost şef al Forţelor de auto-apărare ale Columbiei (AUC), se află la dispoziţia autorităţilor de imigraţie şi judiciare, a transmis luni pe Twitter înaltul comisar pentru pace al guvernului columbian, Miguel Ceballos.

Citește și: Polițistul acuzat de moartea Breonnei Taylor pledează nevinovat

Numele lui Tovar (69 de ani) figurează pe 35 de mandate de arestare aflate în vigoare şi sunt în curs împotriva sa aproape 1500 de anchete.

AUC a fost demobilizată în 2006, iar în 2008 “Jorge 40” a fost extrădat în Statele Unite ale Americii împreună cu majoritatea celorlalţi comandanţi ai grupării, sub acuzaţii de trafic de droguri.

Citește și: DEMIS de guvernul de la Madrid, Quim Torra continuă lupta pentru independența Cataloniei

Creată pentru a combate gherilele de stânga, AUC a fost acuzată ulterior, la fel ca rivalii ei, de masacrarea de civili, implicare în traficul de droguri şi o serie de alte abuzuri împotriva drepturilor omului.

AUC este acuzată că a ucis cel puţin 150.000 de oameni de-a lungul a două decenii de lupte şi a fost desemnată drept grupare teroristă în SUA şi Uniunea Europeană.

Tags: columbiaextradareForţele de auto-apărare ale Columbiei (AUC)Jorge 40Miguel CeballosRodrigo Tovar PupoSUA
Categorii: Știrile zilei